Türk FaÅŸistleri’nin kurumlaÅŸma çabası

Türkler’in büyük bir çoÄŸunlukla desteklediÄŸi AKP, bir nevi Ä°slam, “ErdoÄŸan Ä°slamizmi”, Ä°slam’ın bütün kurallarını çiÄŸneyerek ilerliyor. Bu dışa bağımlı, yöresel bir faÅŸismdir. KurumlaÅŸma çabalarına hız vermiÅŸtir. Bu yeni ve Ä°slam’ı dahi istismar ederek ilerleyen ErdoÄŸan faÅŸizmi artık gül bahçesinde deÄŸil. Kısacası Türk Devleti’nde kurumlaÅŸtırılmaya çalışılan faÅŸist yapı durmadan yıkıyor. Ama yenisini dış ve iç engellerden dolayı hala kuramıyor.

Önce gidişata şöyle bir bakalım:

Türk Devleti’nin kaderini eline alan AKP, Washington destekli olarak 2007’den, yani Gül’ün ve ardından ErdoÄŸan ile ÅŸimdi hapiste olan bir generalin ard arda gerçekleÅŸtirdiÄŸi ABD gezisi sonrasında adeta “kara donlular” ihtilalini baÅŸlattı. Bu “ihtilalin” öncesi de var. Fakat kuruluÅŸ aÅŸamasında, yani 2007 öncesinde ErdoÄŸan’ın Washington’dan icazet alması çok yazılıp çizildiÄŸi için geçiyoruz.

Washington’un, Akdeniz’i bir NATO ve giderek ABD gölü haline getirme amacıyla verdiÄŸi garanti ile yol alan “Türk” Duçe ErdoÄŸan saÄŸlam bir çekirdek ekiple yürümenin meyvelerini toplamakta gecikmedi. Kısacası;

Bölge; İslami Ortadoğu..

Gelenek; şefe bağlılık ve talancı bir yayılmacılık.

Ekonomi; komprador burjuva ve kopya üretimin hakim oldoğu bir gelişme seyrine sahip..Bu ekonomi içte yeni ve talancı bir gelişme seyri izlemektedir.

Oturtulmaya çalışılan yeni devlet yapısı; İslamo-Batıcıdır ve temelleri Kemal tarafından atılmış bir yapıyı alt-üst ederek yükselmektedir.

Siyasi açıdan ABD’ye görünür ve görünmez baÄŸlar ile baÄŸlıdır.

Bütün bunlar Türk Devleti’nin, Hitler’inkine benzer “kiÅŸilikli” bir Nazizm (FaÅŸizmin Alman versiyonu) geliÅŸtiremediÄŸi, ikinci sınıf saydığım Ä°talyanlar’ın Mussolini’sinin geliÅŸtirdiÄŸi bir faÅŸizmle “yetinmek” zorunda kaldığını gösterir. Mustafa Kemal döneminde emperyalizme karşı daha bağımsız bir çizgi izleyen Türk tipi faÅŸizmin en büyük hedefi Kürt varlığını, kiÅŸiliÄŸini ve tüm kültürel deÄŸerlerini ezmektir. Ama kurumlaÅŸtırılmaya çalışılan bu ucube faÅŸizm, tüm çabalarına raÄŸmen hedefine bir türlü tam olarak varamıyor.

ErdoÄŸan FaÅŸizmi’nin kurumlaÅŸmasının önündeki en büyük iki engelden biri elbette Kürt Ulusal DireniÅŸi’dir. Söz konusu olan bu direniÅŸi, hayati ve ölümüne cereyan eden bu mücadeleyi anlamak için konuya bilinçli bir ÅŸekilde bakmak gerekir. FaÅŸizmi anlamak, ezbere bazı cümlelere sarılarak bazı genel belirlemelere sarılmamak gerekir. Dünyanın her bölgesinin faÅŸist ÅŸefleri ÅŸimdiye kadar hep yaÅŸadıkları bölgede yaÅŸayan hedef kitlenin geleneklerini istismar ederek yürümüşlerdir.Sonuçta Salazar, Franko ve hatta Baas Liderlikleri (Åžam ve BaÄŸdat) alt faÅŸist yapılar kendilerine özgü bir yol haritası geliÅŸtirerek doÄŸmuÅŸlardır Bu yapılar toplumsal ilerlemeye direnemeden, bazan dış dinamiklerin etkisi ile tarihin tozlu raflarına kaldırılmışlardır. ErdoÄŸan bu akibetten azade deÄŸildir.

Ä°ÅŸte böylesi bir bölgesel arenada ve kısmi olarak bu arenada yaÅŸayan halkların tüm deÄŸerlerini istismar ederek doÄŸan bir üst yapının ve talancılığa dayanan bir birikimin, kaba deyimi ile, sınırlarını çizdiÄŸi bir devlet var karşımızda. ErdoÄŸan’ın devlet sistemi kaba ve prematüre bir ideoloji ile yürütülür. Bu iddiamın altını dolduracak bir tahliller zincirini daha önce sunmuÅŸtum. Bunları alt alta koyduÄŸumuzda, faÅŸizme doÄŸru yol alan AKP’nin kurumlaÅŸma aÅŸamasını tamamlaması, ÅŸu an itibarı ile içte Kürt DireniÅŸinin kırılmasına, dışta ise bir çok faktöre baÄŸlıdır. Gördüğümüz kadarı ile her iki cephede de oldukça sıkı bir direniÅŸ vardır. ABD yönetimi’nin “biz Türk Devleti’ni sonuna kadar destekliyoruz” iddialarına raÄŸmen ErdoÄŸan FaÅŸizmi ile bu süper güç arasında büyük bir uçurumun daha da derinleÅŸtiÄŸini saklamaları mümkün olmamaktadır.

Şimdi şöyle bir bakalım:

Mısır’da güya bir “devrim” gerçekleÅŸti.. Arap Baharı’nın devamı idi bu “devrim”. Ben iÅŸin başından beri, bubaharcı güruhu desteklemekle ABD’nin baltayı taÅŸa vurduÄŸunu söyledim, bu görüşümü kapalı cümlelerle yazıya da döktüm. Ama pek zeki sayılmayan Washington’un dışiÅŸleri bakanlığı OrtadoÄŸu masası “eÅŸrafı” kendisini deÄŸiÅŸime kaptırmış gidiyordu, gidiyor.. Öte yandanTürk Devleti’nin ÅŸefi Mısır’daki deÄŸiÅŸimi bütün gücü ile kucaklamıştı kucaklamaktadır. Bu çerçevede en son yardım olarak Mısır yönetimine Bir Milyar lira yaardımda bulundu. Peki Mısır’da iktidar sahipleri kimler? Ä°xwan-i Müslimin (Müslüman KardeÅŸler). Libya’da Qaddafi’yi alçakça katledenlerin bileÅŸiminine bakıyoruz... Aralarında Ä°xwancılar’ın da yer aldığı islamistler. Yani Fransa ve ABD, arkalarına dünyayı takarak laik bir rejimi devirip, iktidarı kendilerine Ä°slamist adını veren talancılara terk ettiler. Türk Devleti bu rejime de Ä°ki Milyon lira hibe ettii.

Åžimdi sıra Suriye’de. OrtadoÄŸuda en fazla nefret ettiÄŸim Esed rejimi’ne karşı yürütülen savaşın taraflarına baktığımızda sahnede üç gerici Arap rejimi ile Ä°slamist (siz münafıq okuyunuz) Türk FaÅŸist Rejimini görürüz.. Türk Devleti Suriye’deki Ä°xwanlar’ın öncülük ettikleri yıkıcılara daha ÅŸimdiden milyarları bulan bir kaynak harcamıştır. Bunlar, kendilerinin ifadesi ile, iktidara geldiklerinde Kürt Özerk adacıklarını yıkmayı, alevileri ezmeyi, Hristiyanlar’a derslerini vermeyi açık veya kapalı bir ÅŸekilde taahhüt etmiÅŸlerdir. Cemevleri’ne “ucube” diyen, Kürt Politikacılarını rahin alan ErdoÄŸan gericiliÄŸinin en büyük dostu ABD DışiÅŸleri deÄŸil mi?

ABD geç de olsa ve dışa vurmasa da yaptığı büyük hatayı anlamış gibi görünüyor. Libya’da diplomatları Radikal Ä°slamistler tarafından öldürüldüğünde bir yetkilileri boÅŸuna; “biz bunları ‘kurtardık’, bunlar neden böyle yapıyor, bizi öldürüyorlar?” demedi.. Aslında kapalı kapılar ardında çok ÅŸeyler döndüğünün iÅŸaretidir bu.. Hele o beyzbol sopalı telefon görüşmesi ortaya çıktığında onurlu bir devlet yönetimi diplomatik ilÅŸkileri keserdi... Amaaa.. Ama ortada koskoca bir Kürt Savaşı varken Ankara sus pus kesilmek zorunda kalmıştı..

Evet, Kürt Mücadelesi artık ilan edilmemiÅŸ dört başı “mamur” bir savaÅŸtır. AKP Devleti pervasızca ve hiç bir ahlaka uymayan bir savaşı baÅŸlatmış olmanın rahatsızlığını yaÅŸamaktadır. Ä°ÅŸte böylesine bir sıcak süreçte ErdoÄŸan at deÄŸiÅŸtiremiyor.. Ä°lle de dereyi geçecektir.

Kürdistan’da savaÅŸ, Suriye ile boÄŸazlaÅŸma, Ä°ran’la füzecilik oyunu, Irak Merkezi yönetimi ile mezheb çatışması., Ermenistan ile KarabaÄŸlar restleÅŸmesi ve Rusya ile boy verme ihtimali yüksek bir ekonomi savaşı.. Şıvayk Askerde!

2012-10-20

A Sirac Kekuyon




Gorusunuz