Erdoğan faşizminin ideolojik temelleri: GYV-Aband toplantıları

Abant Platformu "Kürt Sorunu" toplantısıyla ilgili basın açıklaması yaptı

Abant Platformu 4-6 Temmuz tarihleri arasında Abant'ta yapılacak "Kürt Sorunu: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak" konulu toplantıyla ilgili basın açıklaması yaptı. İki gün sürecek toplantıyla ilgili yapılan açıklamada toplantının hangi başlıklar altında yapılacağı öne çıkartılıyor.

"Abant Platformu Kürt sorununu masaya yatırıyor…" baÅŸlığıyla yayınlanan bildiride, toplantıya 150 civarında kiÅŸinin davet edildiÄŸi belitilerek HaÅŸim HaÅŸimi, Abdülmelik Fırat, Ä°hsan Dağı, Cevat ÖneÅŸ, Kemal Sayar, Müfit Yüksel, Mustafa KaraalioÄŸlu, Naci Bostancı, Mehmet Altan, Eser KarakaÅŸ, Ãœmit Fırat, Åžahin Alpay, Levent Köker, Soli Özel, Ayhan Aktar, Cengiz Çandar, Mustafa Akyol, Canip Yıldırım, Ali Nihat Özcan, Ali Fuat Bucak, Fuat Keyman, Hadi Özışık, Mahmut Övür gibi isimlerin kesin katılacaklarına yer veriliyor.

Bildiride daha önceki abant toplantıları ve sonunda yayınlanan sonuç bildirgeleri hatırlatılarak Abant'ın ses getiren toplantılar tertip ettiği belirtiliyor. Bu yılki Kürt Sorunu toplantısının da bu derece ses gertien bir sonuç bildirgesiyle sonuçlanacağına vurgu yapılarak toplantıya ilginin büyüklüğü belirtiliyor.

İşte toplantıyı düzenleme kurulu karafından yayınlanan basın bildirisi

Abant Platformu,Kürt sorununu masaya yatırıyor…

Platformun bu yılki konusu
Kürt Sorunu: "Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak"

4-6 Temmuz 2008 tarihlerinde Bolu/Abant’ta yapılacak olan toplantıda Kürt sorunu; Tarihi Arka Plan, Ortak Miras Ve GeleceÄŸin KeÅŸfi, Dünya PratiÄŸi: KarşılaÅŸtırmalar Ve Modeller, GeçmiÅŸin Muhasebesi, Arayışlar ve Çözümler konu baÅŸlıkları ile masaya yatırılıyor

Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığını Prof. Dr. Mete Tunçay’ın, Genel SekreterliÄŸini Salih Yaylacı’nın yaptığı Abant Platformunun bu yılki toplantısının düzenleme kurulunda Ali Bulaç, Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, Dr. Ãœmit KardaÅŸ, Altan Tan yer alıyor.

Türkiye’nin uzun yıllardan beri üzerinde durduÄŸu Kürt sorununa farklı bakış açılarıyla çözümler aramak için toplanacak olan Abant Platformuna 150 civarında fikir adamı eÅŸlik edecek. Katılacaklar içerisinde dikkati çeken isimler şöyle;
Haşim Haşimi, Abdülmelik Fırat, İhsan Dağı, Cevat Öneş, Kemal Sayar, Müfit Yüksel, Mustafa Karaalioğlu, Naci Bostancı, Mehmet Altan, Eser Karakaş, Ümit Fırat, Şahin Alpay, Levent Köker, Soli Özel, Ayhan Aktar, Cengiz Çandar, Mustafa Akyol, Canip Yıldırım, Ali Nihat Özcan, Ali Fuat Bucak, Fuat Keyman, Hadi Özışık, Mahmut Övür

Hatırlanacağı üzere, “Ä°slam ve Laiklik”, “Din-Devlet Ä°liÅŸkileri “Demokratik Hukuk Devleti”, “ÇoÄŸulculuk ve küreselleÅŸme” , “SavaÅŸ ve Demokrasi” gibi Türkiye gündemindeki pek çok konuları bugüne kadar masaya yatırmış, müzakereler önce bir “Sonuç Bildirisi” olarak, daha sonra ise kitap halinde kamuoyunun istifadesine sunulmuÅŸtu.

Pek çok çeşit düşünce ve fikirdeki aydınların bir araya geldiği Abant Platformu bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi tartışmaları ve sonuç bildirisi ile oldukça ses getireceğe benziyor.

Medya Koordinatörü
Erkam Tufan Aytav
Tel : 0533 311 62 32
Mail : e.aytav@gyv.org.tr
Web : www.abantplatform.org.tr

ABANT PLATFORMU
“Kürt Sorunu: Barışı ve GeleceÄŸi Birlikte Aramak”
Abant Palace Hotel
04-05 TEMMUZ 2008, Abant

Düzenleme Kurulu
Ali Bulaç Sosyolog, Yazar
Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne Siyaset Bilimci, Yazar
Dr. Ãœmit KardaÅŸ Emekli Hakim, Albay
Altan Tan Araştırmacı-Yazar
Salih Yaylacı Abant Platformu Genel Sekreteri

Program Detayı:
Tarih : 04 - 06 Temmuz 2008
Süre : Tam 2 gün
Yer : Abant Palace Hotel

İLETİŞİM
Salih KARAKAYA – Ceyda SÃœNBÃœL
E-posta : abantplatform@gmail.com abant@abantplatform.org,
Telefon : 0 212 343 59 38 – 0212 232 17 51
Gsm : 0 555 487 86 23 – 0 554 746 15 56
Faks : 0 212 232 15 88
Adres : Cumhuriyet Cad. No:129/ 3 Harbiye / Ä°stanbul
Web : www.abantplatform.org.tr

Program Akışı:

04 Temmuz Cuma
09:30 – 10:30 Açılış
Prof. Dr. Mete Tunçay

Açılış Konuşmaları
10:30 – 13:00 I.Oturum ve Müzakere
Tarihi Arka Plan, Ortak Miras Ve GeleceÄŸin KeÅŸfi
Başkan: Prof. Dr. Naci Bostancı

Konuşmacı: Ali Bulaç
Tarihi arka plan
Konuşmacı: Sadık Yalsızuçanlar
Türk, Kürt, Fars ve Arap edebiyatında “Birlik” teması
Konuşmacı: Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı
Anlamak için yeni bir dil kurmak

13:00 – 15:00 Öğle YemeÄŸi

15:00 – 17:30 II. Oturum ve Müzakere
Dünya Pratiği: Karşılaştırmalar Ve Modeller
BaÅŸkan: Prof. Dr. Eser KarakaÅŸ

Konuşmacı: Prof. Dr. Levent Köker
Kürt sorunu açısından kişi, grup ve kültürel haklar konusu
Konuşmacı: Dr. Şahin Alpay
Dünyanın Dersleri

19:00 AkÅŸam YemeÄŸi
21:00 Sıra Gecesi Programı

05 Temmuz Cumartesi
09.30–12.00 III. Oturum ve Müzakere
Geçmişin Muhasebesi
BaÅŸkan: Prof. Dr. Mehmet Altan

Konuşmacı: Doç. Dr. Kemal Sayar
Biz ve Onlar: Kürt sorununda psikolojik dinamikler
KonuÅŸmacı: Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne
Kürt siyasetinin eleştirisi
Konuşmacı: Ümit Fırat
Türk siyasetinin eleştirisi

12.00–14.00 Öğle arası

14.00–16.30 IV. Oturum ve Müzakere
Arayışlar Ve Çözümler
BaÅŸkan: Mustafa KaraalioÄŸlu

Konuşmacı: Mustafa Akyol
Çözüm dilinin oluşmasında medyanın rolü
Konuşmacı: Altan Tan
Gelecek perspektifi: Ne yapmalı?

16.30–17.00 Çay-Kahve arası

19:00 AkÅŸam YemeÄŸi

06 Temmuz Pazar
10:00 – 11:00 Sonuç DeÄŸerlendirme Oturumu
*********
Abant'ın Kürt Sorunu toplantısını 31 medya kuruluşu izleyecek

Abant platformunun bu hafta sonu Abant’ta gerçekleÅŸtireceÄŸi “Kürt Sorunu: Barışı ve GeleceÄŸi Birlikte Aramak” konulu toplantısına medya organlarından büyük bir ilgi oluÅŸtu. Bugüne kadar katılacaklarını teyit ettiren 10 televizyon, 13 gazete, 4 dergi, 2 haber ajansı ve 2 de internet haber sitesi var. Katılımcılar arasında Lemond ve Pres Tv gibi yabancı medyanın da yer alması dikkat çekici.

Abant toplantıları bu zamana kadar ele aldığı konulardan dolayı medyanın hep ilgi odağı olagelmiÅŸtir. Misyonu gereÄŸi toplumsal uzlaşıyı ve birliÄŸi toplantılarının merkezine yerleÅŸtiren Platformun konuları cesaret gerektirir nitelikte. Medyanın ilgisi de daha çok buradan doÄŸuyor. Önce Diyarbakır’da yapılacağı ilan edilen fakat daha sonra güvenlik gerekçesiyle ertelenen bu seferki toplantı konusu da bir öncekileri aratmayacak nitelikte: “Kürt Sorunu: Barışı ve GeleceÄŸi Birlikte Aramak”. Özellikle toplumsal mutabakat ve birlikte yaÅŸama mesajlarının yoÄŸunlaÅŸtığı, Kürt Sorunu konularında farklı görüşlerin sık sık medyada dillendirmesi de medyanın bu toplantıya ilgisini artırıyor. YoÄŸun ilginin sebebi elbette sadece konu deÄŸil, bir diÄŸer sebep de katılımcıların kimler olacağı.

Böylesi sıcak gündemin tartışıldığı bir anda düzenlenen böyle bir toplantıya kimlerin katılacağıyla ilgili Platformdan yapılan açıklamada belirtilen Haşim Haşimi, Abdülmelik Fırat, Kemal Sayar, Mustafa Karaalioğlu, Naci Bostancı, Mehmet Altan, Eser Karakaş, Ümit Fırat, Levent Köker, Soli Özel, Ayhan Aktar, Cengiz Çandar, Mustafa Akyol, Ali Nihat Özcan, Ali Fuat Bucak, Fuat Keyman ve Mahmut Övür gibi isimler medyanın ilgisinden bunalacağa benziyor. Bu kadar büyük bir ilgi Platform adına elbette sevindirici.

Medya mensuplarından toplantıya kimi katılımcı, kimi, müzakereci, kimi de gözlemci sıfatıyla katılıyor. Yapılan açıklamada toplantıya televizyonlardan Kanal A, Press Tv, Samanyolu Tv, atv, TRT, Kanal 8, Kanaltürk, Cnn Türk, Kanal 7, Kanal 24; gazetelerden Lemond, Todays Zaman, Tercüman, Zaman, Referans, Bugün, Taraf, Star, Yeni Åžafak, Takvim, Sabah, AkÅŸam, Erbil Gazetesi; dergilerden Tempo, Aksiyon, Aktüel, Nubihar; haber ajanslıklarından Anadolu Ajansı, Cihan Haber Ajansı; internet haber sitelerinden Ä°nternethaber.com ve Haber7.com’un katılacağı belirtiliyor.
Kaynak:www.gyv.org.tr




Gorusunuz