Obama-Ehmedê Qesrê buluşması

Obama-Ehmedê Qesrê buluşması

Obama daha henüz Türk Devleti’ne varmadan önce muhalefet liderleri ile de görüşmek istediÄŸini bildirmiÅŸti. Bazı hafif pürüzler aşıldıktan sonra Obama, her üç muhalefet lideri ile 15’er dakikalık birer görüşme yaptı. Åžimdi Kürt Lider Ehmed ile görüşmesine biraz yakından bakalım..

Muhalefet liderleri diye adı geçen Baykal ve Bahçeli ile görüşmesi tamamen Kürd Ehmed ile görüşmesi için bir basamak oldular. Yani adı geçen kiÅŸiler Obama tarafından birer koltuk deÄŸneÄŸi olarak kullanıldılar. Çünkü onlara söyleyecek bir sözü yoktu. Söyleyecekleri zaten Türk Devleti’ni yönetenlere söylemiÅŸti. Ama Baykal yine de iÅŸi ciddiye alıp Obama’ya iki kitap hediye ederek onun “aydınlanmasına” katkıda bulunmak istedi ve tabii ki komik duruma düştü.

Obama, tıpkı Kürd’e karşı ÅŸartlanmış bir Türk gibi “Kürt Sorunu’nun çözümünde ÅŸiddete yer yok” diye söze baÅŸladı. Bu tabii ki kınanacak bir tavırdı. Halkın oyu ile seçilmiÅŸ, son seçimde 2.5 Milyon yurttaşımızın oyunu alarak gücünü ıspatlamış bir partinin liderine söylenecek söz deÄŸildi bu. Obama’nın meseleye bakış tarzı tarafımdan Kürt iradesine saygısızlık olarak algılanmıştır. Åžunu herkes gibi Obama da anlamalıdır; Kürd’e karşı kararlı bir tavır almış olmak veya öyle görünmek meseleyi çözmez, daha da karmaşıklaÅŸtırır. Obama’nın ulusal kurtuluÅŸ mücadeleleri konusunda öğrenecek çok ÅŸeyi vardır. Ama kan dökerek, kan döktürerek öğreneceÄŸi ÅŸeyleri, zahmetsiz bir ÅŸekilde yardımcısından öğrenebilir.

Bir an için PKK’nin tamamen etkisizleÅŸtirildiÄŸini düşünelim. Böylesine bir “katliam” Kürt meselesini çözmek için yeterli mi? Elbette asla! O zaman herkes PKK’nin yerine çok daha radikal, varlığını tüm OrtadoÄŸu’da hisettiren bir örgütün ortaya çıktığını görecektir. Çünkü Kürt Milleti yüzyıllardır kendi kaderini kendisi çizmek istiyor. Tabii ki bu DTP’nin resmi görüşü deÄŸildir. Benim görüşüm ile onların çizgileri arasında derin farklar vardır. Hem DTP’nin, isteyerek olmazsa da zorunlu olarak, Türk askeri anayasasına uygun olarak kurulmuÅŸ bir partidir. Bunu dikkate almayanların afaki tahlillerini dikkate alamayız. Evinde oturarak, bir karakolun camını dahi kırmadan radikallik taslayan ve çok yüksekten atan “parti” liderlerine itibar etmemiz mümkün deÄŸildir.

Bu baÄŸlamda ÅŸunu çok iyi kesirebiliyorum. Kürd’ün bir tarafını felç edebilirsiniz. Fakat ardından öyle bir örgüt çıkar ki, “aklınız durur”. Kendilerine ölüm layık görülen bu insanlar HİÇ BÄ°R MORAL DEÄžER TANIMADAN intikam için vuracaklardır. Benim bu satırların ne bir temenni, ne de yol göstermedir. Bir saptamadır. Böylesine bir örgüt en radikal Ä°slami’sinden tutun, düpedüz terörist olan her kiÅŸi, grup ve parti ile iÅŸbirliÄŸine hayırdemeyecektir. Kendilerini dünyanın tanrıları olarak görenler, iÅŸte o zaman akan suyu mecrasından saptıramayacaktır.

Bu satırlar ABD’yi, Obama’yı veya AB’yi hedef almamaktadır. Kürd’ün boynunu uçurmayı çıkar yol bilenlere bir uyarıdır sadece. Kürt diyor ki; “Benim cesedim üstünden mutluluk arama! Ben ölürken kimseyi yaÅŸatmam..”

Yine de Ehmedê Qesro çok olgun, demokrası tanımına uygun bir cevap verdi, şöyle; “Biz de ÅŸiddete karşıyız. Ama bölgede 17 bin faili meçhul cinayet var. Ve bu öldürülen kiÅŸiler sivil. Sorun tek taraflı deÄŸil”

Buyurun, gerçek olmayan tek kelime var mı burada. Peki neden herkes ”Vurun abalıya!” diyor da, abalıya bir ÅŸey sormuyor. Haklı olmak için ille de atom bombasına mı sahip olunmalı? Adanalılar böylesi bir durum için ÅŸu tabiri kullanırlar; ”dinine yandığımın dünyası!” Türk Devleti 17 bin sivil öldürüyor da suçlu yine Kürt oluyor! Ali CengizliÄŸin daniskası..

Ama yine de DTP’nin ” demokratik siyaset içindeki rolünü de önemsediÄŸini” söylemesini önemsiyorum. Bu görüşmede Kürt Halkı’na sempati duyduÄŸunu söyleyen Obama’nın aÄŸzımıza sürdüğü bu bir parmak balını pek acı, bozulmuÅŸ bulduÄŸumu söylemeliyim. Ehmed, Obama’ya Kürt Sorunu konusunda bir dosya sundu. Ona Süryani usulu bir çift kol düğmesi, eÅŸine de bir kolye hediye etti..

Obama ÅŸu anda BaÄŸdat’ta.. Takibe devam edeceÄŸiz.

2009-04-07

A Sirac Kekuyon




Gorusunuz



Sayın Mamoste

Demirci Kawa

2009-04-08 14:12 - Aslında abomanın ziyareti,sadece türk devletinin çıkarlarının, abd için ,tamamen kabulu anlamına gelmiyor.Abomanın kürtlerden bahsederken,zencilerin geçmişteki durumunu vurgulması,önemli bir bakış çizgisni gösteriyor.Bence kürtler için gereken mesajı tc devletine verilmiştir.Abd ortadoğuda kürt davsı çözülmeden kendiside rahat etmeyeceğini kabul etmiştir.Dtp nin aldığı oyda bunu güçlendirmiştir. saygılar.