Kuzey; Bayan şehitler geçidi ve..

Dünyada hiç bir millette bu kadar fedakar ruhlu insanlar görmedim, duymadım. Bazılarınız Viet Nam’lıları örnek gösterebilir.. Kürdistan’ı iyi bilmeyenler, oradaki rahiplerin kendilerini yakmalarını, halkın üstünde denenen en vahÅŸi silahlara aldırmadan direnmesini örnek gösterebilirler. Ama onlara yardım eden güçlü bir Sovyetler BirliÄŸi veya Çin’in fiili yardım bazında, moral bazda yardımlarını unutuyorlar. Hele dünyadaki pro-Viet Nam gösterileri..

Ya Kürdistan’ın Kuzeyi öyle mi? Ne gezer. Kendi yağı ile kavrulurken bile ABD’nin baskısı ile yardım akışı sekteye vurulmaya çalışılan, etrafı düşmanla çevrili dünyanın bu en son ilhak edilmiÅŸ büyük ülkesi; neredeyse iç çatışmalar ile, en modern teknik olanaklar ile donatılmış düşman orduları ile çarpışa çarpışa yıpratılmaya çalışılsa bile her fırsatta diriliÄŸini haykırmak suretiyle düşmanın üstüne canlı bombalar gibi patlıyan evlatlara sahip.

Ä°ÅŸte bunların başında Kürt Kadınları geliyor. Sokakta onlar, Türk Meclisi’nde onlar, daÄŸlarda onlar hep öncü oldular, hep en öne fırladılar.

Gördüğüm ilk kadın ÅŸehidi, 1985 yılında Türk TRT’sinde izledim. Bir bahar vaktiydi.. Bir erkek ve bir bayan gerilla’yı çimler üstünde yatar bir vaziyette göstermiÅŸlerdi. Ä°kisi de ÅŸehadet iksiri içmiÅŸ öylece derin bir uykuya dalmışlardı. Türkler’in bu gösteriden güttükleri amaç, göz korkutmak, aileleri “çocuklarına sahip çıkmaya zorlamak”tı. Belki o zamanların bazı bilinçsiz ailelerini korkutmuÅŸlardı. Ama o manzara “ölmek için güzel bir gün” gibi imrendirici bir duygu, bir intikam duygusunu daha öne çıkarmıştı. O manzara beni hayatım boyunca takip etti, ediyor..

Mizgin bir ozandı. Koma berxwedan’ın kurucularından biri. Onun kasetlerini dinleme mutluluÄŸuna erdiÄŸim zaman, “bu insan stran söylemiyor, stranı vasıtası ile savaşıyor” diye düşünmüştüm. Kürt Komutan Agit’in bir numaralı takipçisi ve hayranı idi. Kendisini daÄŸlara vurmuÅŸtu. Garzan, Merdin demedi uzanabildiÄŸi her alanda çarpıştı. Ama kalleÅŸ düşman bir ihbar sonucu olsa gerek en sonunda bulunduÄŸu bir evde kuÅŸattı. O elbette teslim olmadı. Evdekileri dışarı çıkardı. Önündeki tüm evrakları yaktı. En sonunda üstündeki bombanın pimini çekerek düşmana Kürt Kadını’nın kolay, kolay canlı ele geçemeyeceÄŸini gösterdi..

Leyla, Botan ve Zagroslar’daki tüm düşman askerlerinin kabusu idi. Ona “Karnasçı Leyla” diyorlardı.. Ona en fazla yaklaÅŸtıkları mesafe karnas mevziinin dışı, belki de kuÅŸ uçuÅŸu 1-1.5 km uzaklık oluyordu. Åžimdi nerede yatıyor bilmiyorum..

Zilan Kürt Kadını’nın en büyük gururlarından biridir. Yaşıyor.. Ä°smi anıldıkça hep yaÅŸayacak. Dersim’de, Zalimler’in bayrak törenlerini burunlarından getiren eylemin yaratıcısı. 30’un üstünde düşman askerinin üstüne bomba oldu patladı. Bu büyük sonsuzluÄŸa göç eylemi, düşmanın bayrak asma yarışını baÅŸlattığı bir zaman dilimine rastlar.

Sanırım adı rojda idi o oniki yaşındaki Büyük Kürt Kahramanı’nın. Daha henüz silahının boyundan büyük olduÄŸu bir çaÄŸda düşman kuÅŸunları ile ÅŸehadet ÅŸurubunu erken içme bahtına eriÅŸti. Özgür ülkesinde geliÅŸse fırsatı olsaydı acaba neler yapardı?

Beritan tek kiÅŸilik bir ordu idi. ÇektiÄŸi tilîlîsi ile düşmanın üstüne bir heyula gibi çöküyordu. Beritan eylemsiz günü günden saymayan bir yapıdaydı.. Bir kaç arkadaşı ile birlikte düzenlediÄŸi gece basınında düşmanı periÅŸan etmiÅŸti. Ama ertesi gün.. AHHH XWEKUJÄ° AHHHH! Kürd’ün zorlaması ile.. Tek başına kaldığı o tepede ÅŸehitler diyarına kanat açarak tilîlîsini çekti ve karargah komutanı olan kiÅŸiliÄŸin teslim olduÄŸu sırada uçarak bu kalleÅŸ dünyayı terk etti.

Daha yüzlercesi var.. Ama benim bir anda aklıma gelenler yukarıdaki tanrıçalardır.

Yakında ben de sizin misafiriniz olacağım. Elde silah değil kalemle. Eğer size karşı bir kusurum varsa affedin. Ama affetmeseniz de olur! Ben yine de orada kapınızın önünde içeri alınmayı bekliyor olacağım.

Rahat uyuyun.. Kürt Milleti sizi satmayacak, sattırmayacaktır. Sizin kanınızın üstünde politika yapan bütün dünya, Ä°srail’den ABD’ye, AB’den Rusya’ya, Türk Devleti’nden Suriye denilen ucubeye, Ä°ran’a, Araplar’a kadar herkes bunu böyle bilsin..

Şehîd Namirin!

2009-10-04

A Sirac Kekuyon




Gorusunuz