Güney ve Irak oldukça hareketli.. BaÅŸkan Bush BaÄŸdad’da

Barzani - Bush

Önce bir ÅŸikayetimizi dile getirelim: Kulağımıza kadar gelen ve önemli birinin aÄŸzından çıkmış olan ve bize ulaÅŸtırılan “Kuzeyli (veya onun deyimi ile türkiye Kürdistanı’ndan) insanlar KENDÄ° ÃœLKELERÄ° İÇİN ÇALIÅžSINLAR cümlesi bize çok yadırgatıcı geldi. Biz yaÅŸanan güçlüklerin bilincindeyiz. Ama söz konusu vatan olunca yardıma koÅŸmamızı, vatanın her yanı için kalbimizin çarpmasını veya sessizce dua bazında da olsa Kürd’ün yaÅŸadığı her köşenin selametini dilememizi kimse engellemeye kalkmasın. Vatan cüzdan bakımından palazlanmak için sevilmez. Bizim bütün yatırımımız, vatanın özgürlüğü içindir. Bilinmeli..

Öncelikle DTP heyeti’nin temaslarına verilen deÄŸere büyük bir takdirle baktığımı arz etmek isterim. Bu heyetin temasları türk yönetimini oldukça kızdırmışa benziyor. Öfkesi ilk kusan meclislerinin baÅŸkanı olmuÅŸtu. Bugünlerde Kürtler’e karşı olumsuz tavır, aldatmacalar ve aÅŸağılamalar almış başını gidiyor. Bu konuda başı yine türk TVleri çekiyorsa da bunun DTP’nin temaslarını etkilemediÄŸi ortada. Mesut Barzani, Kürt meclisi baÅŸkanı, YNK politbürosu, Devlet BaÅŸkanı Talabani ve Neçirvan Barzani ile görüşmelerinin perde arkasını bilmiyoruz (veya türkler bizden daha iyi biliyor). Ama yine de türklerin beklediÄŸi olmadı ve Mesut Barzani “bir daha Kürtler arası savaÅŸ olmayacaktır” yollu açıklaması gündeme oturdu. (t)ürk TVlerinin (Kürtler) “Dinyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olacaklar” diye “haykırmaları” önemli bir rahatsızlık iÅŸaretidir. Yine de dikkat!

Öte yandan Arap-Türk-Fars kaynaklı terör eylemleri devam ediyor. Åžengal’dan Xeniqin’e kadar bir alanda adeta BaÅŸkan Bush sonrası bir savaşın provası yapılıyor. ABD BaÅŸkanı’nın “Irak’ın iç sorunları, Irak Anayasası çerçevesinde çözülür” demesine bir cevap veriliyor adeta. BilindiÄŸi gibi Iraka Anayasası Xaniqin’den Åžengal’e kadar olan Kürt çoÄŸunluklu bölgelerde referanduma gidilmesini, oradaki halk istiyorsa söz konusu toprakların Kürdistan Federe Devleti’ne baÄŸlanmasını emrediyor. Ä°ronik ama; Bush Yönetimi’nin kendisi bu bölgelerde referandumu engellemeye çalışan çevrelere adeta destek olmuÅŸ, BaÄŸdat ile Ankara Yönetimleri’nin bu yöndeki çabalarını boÅŸa çıkarmamıştı.. Åžimdi ise.. Yolun sonunda, yani tövbenin kabul edilmediÄŸi noktada bunlar söylenmez. Zamanında yapılırdı..

Kısaca deÄŸinirsek, Irak’ta herkes Godot’yu bekliyor. Obama gelecek, her ÅŸey açığa çıkacak.

Yazımızın diğer konusuna gelince:

ABD BaÅŸkanı George Bush, görev süresinin dolmasına az bir süre kala federal Irak'a sürpriz bir ziyarette bulundu.Bu amaçla federal Kürdistan baÅŸkanı Mesut Barzani de BaÄŸdat’a beklenmeyen bir ziyaret gerçekleÅŸtirdi.

BaÅŸkent BaÄŸdat’ta Devlet BaÅŸkanı Celal Talabani tarafından karşılanan BaÅŸkan Bush, Devlet BaÅŸkanı Talabani’nin yanısıra Kürdistan Bölge baÅŸkanı Mesut Barzani , Irak baÅŸbakanı Nuri El Maliki ve diÄŸer üst düzey Iraklı yetkililerle bir araya geldi.

BaÅŸkan Barzani’nin BaÄŸdat’ta Bush ile yapılacak toplantılara katılmak üzere bugün BaÄŸdat’a gittiÄŸini ve burada Devlet BaÅŸkanı Talabani tarafından karşılandı. Bush’un bu ziyareti, baÅŸkanlığı döneminde federal Irak'a yaptığı dördüncü ziyaret oldu. Bush'un bu son ziyareti, ki veda ziyareti olarak gerçekleÅŸtirildi yüksek güvenlik ve gizlilikle yürütüldü. Bilhassa Mesut Barzani’yi çok sıcak bir ÅŸekilde selamlayan ABD BaÅŸkanı Bush; “Sizi yeniden Kürt ve PeÅŸmerge kıyafetiyle görmek ne güzel’’ dedi. Maliki ile yaptığı basın toplantısında Irak’ta savaşın daha henüz bitmediÄŸini söylemesi Araplar’ı çılgına çevirdi. Gazatecinin birinin (Bush’a göre 10 nomara ayakkabı sahibi idi) BaÅŸkan’a ayakkabısını fırlatması ziyarete damgasını vurmuÅŸ, eylem bilhassa türk Basını tarafından göklere çıkarıldı, çıkarılmakta. El-Qadayıf (veya Gaddafi) ise bu gazeteciye kahramanlık niÅŸanı vermeyi kararlaÅŸtırmış bulunuyor.. Dünya’da ne liderler varmış!

2008-12-16

A Sirac Kekuyon




Gorusunuz