En Büyük Projem Yazılım Aşamasında..

Bin-binbeÅŸyüz sayfayı bulacak olan bir derleme-araÅŸtırma ve yaÅŸayarak öğrenme projesi olan bu büyük yapıt, ZarathuÅŸtra adlı çalışmamdan edindiÄŸim bilgi ve çalışma felsefesi çerçevesine oturacaktır. Hiç de mütevazi davranmayacağım: Bu çalışma, beÅŸyüz kaynak elden geçirilerek, onlarca Kültür Site’sinin kalıntısı fiilen ziyaret edilerek, fotograflar ve filmler çekilerek, Hakkına kavuÅŸmuÅŸ olan Abdulxalıq Sersam gibi çalışkan insanların rehberlik ettiÄŸi yerlerde yorumları dinlenerek ÅŸekil bulma aÅŸamasına gelmiÅŸtir.

Ä°nternet dünyasının çok yardımı olmuÅŸtur, tabii ki Wikipedia’nın yalanları sayesinde. Fakat bazı kaynak kitaplara ulaÅŸmak için Wiki’nin çok faydası oldu. Bu kitapları satın almanın güçlüğünü, tüm yükün bir aileye yüklenmesinin anlamını bilenler anlar. Ä°ngiltere’den kitap ısmarlamaktan tutun, Amerikalar’a kadar kullanım izni alma çabası ile bir çok güçlüğü aÅŸmak zorundaydık. Bunların bir kısmını hallettik, diÄŸer bazı güçlükleri ise hala aÅŸmaya çalışıyoruz.

Bu çalışma derinleÅŸtikçe baÅŸ hırsızları tanıdım. Kürt Milleti’ni millet yapan önemli tüm kaynakların, kültürün, dilin, mitoloji’nin nasıl çar-çur edildiÄŸini gördüm. Tüm partilerimizin bu hırsızlığa çanak tuttuÄŸunu görmek beni kahretti. Kürt Partileri’nin yazarları ise sadece baltacının “hık deyicileri” gibi davranmış, hiç bir ÅŸeyin düzeltilmesi yönünde çalışmamışlardır. Bunlara Sci-fic filmlerinden biri olan Babylon-5’da sarf edilen bir cümle ile hitap edeceÄŸim: “You do not wish to now anything, you wish only to speech”..

Geçenlerde Özgür Politika’ya telefon ettim. Çalışanlardan 1996’da Zap’ta çektiÄŸim ve onlara verdiÄŸim bazı çok önemli arkeolojik fotografların negativlerini istedim. Bu fotograflar hayati deÄŸerdeydi. Bana verdikleri cevap; “biz digital sisteme geçince onları çöpe attık” ÅŸeklinde oldu (?!). Fotografladığım eserler ortadan yokolmuÅŸ, emeÄŸim ise çöpe atılmıştı.. Åžimdi bu fotografları çöpe atan, kendisini çöpe atsa daha iyi olmaz mı?.. Hiç kimse “onları bizim arkadaÅŸlar sayesinde çektin” diyemez. Çünkü arkeolojik bulgular bir milletindir. Bir gruba veya bir partiye terk edilemeyecek deÄŸerdedir onlar. Yazık.. Milletimiz bu tür cahillerin elinde kalmış ki kalmış..

Bazı diÄŸer acaiplikler Güney’de karşıma çıkmıştı. Birincisi; neredeyse tüm tarihi eser kalıntılarının üstüne “Allah”, Allah-u ekber” gibi islami sloganlar yazılmıştı.. Sanki Ä°slami kesim, Kürdistan’ın geçmiÅŸine savaÅŸ açmış gibi bir hava veriliyor. Olur mu be “adamlar”, size atalarınızdan kalan eserlere böyle mi davranmalıydınız? Bir diÄŸer acaiplik, para sahibi bir kiÅŸiliÄŸin tam da çok önemli tarihi bir tarihi kalıntının üstünde bir villa inÅŸa etmeye kalkmasıydı.. Abdulxaliq olmasaydı herif muvaffak olacaktı.. Aynı tarihi eserin en önemli bir yerinden ise yol geçirilmiÅŸ, üstü de asfaltlanmıştı... Gel de bunu yapanlara hayır duada bulun!

Bilinenleri itibariyle Kürdistan’ın Güneyi’nde 1307 Site vardır. Bunları iyi bir elekten geçirmek, Kürt tarihçi ve arkeologlarına düşer. Ama bunlar bir avuç insandır ve aralarından bazıları kapı kapı dolaÅŸarak buralardaki eselerin korunması için yardım yardımcı olunmasını istiyorlar. Umarız sesleri duyulur.

Åžimdi bütün bunlara raÄŸmen bilimsel yönden iyi bir ÅŸekilde silahlanmanın verdiÄŸi yüksek moralle belki de son iki çalışmamın ilkini baÅŸlatıyorum. Çalışma Kürtçe olacak ÅŸekilde tasarlanmıştır. türk Dili’nde de çıkacağını umuyorum.

Her türlü bilimsel yardıma açığım. Çalışmanın adını vermiyorum. Ama Kürdistan ve Kürt ile ilgili her türlü uyarıya açık olacağım.

Saygılarımla

2008-12-24

A Sirac Kekuyon




Gorusunuz