Zurnanin zirt dedigi nokta

"Obama sendromu" bütün hatlari ile Irak'i sarmis durumda.. Nefesler kesilmis, kamuoyu yoklamalarinda %10 ile %1 arasinda degisen destek kitlesi ile bu Zat'in Beyaz Saray'a yerlesmesi bekleniyor.. Su andaki büyük hareketlenmenin merkezinde Obama'nin Beyaz Saray'da en asagisindan dört yil misafir olarak kalacagi inanci yatiyor. Eger ilk günlerdeki durusunu, yani; "Kan gövdeyi götürse dahi göreve geldigim ilk gün Amerikan kuvvetlerini Irak'tan çekecegim" yolundaki kararini tekrarlarsa bu, Irak'ta büyük bir yikim yasanacagi açiktir. Türk Devleti'nin Kerkük'ü bahane ederek Güney'e müdahalesini kolaylastiracak bir durustur bu (tabii ki sikar biraz).

Yeni politik önderler, yani Obama ve Mc Caine kaygan zeminde siyaset yapmanin zorlugunu anlama yolunda epey mesafe almis durumdadirlar. Özellikle Obama. Bu yüzden orman kanunlarinin geçerli oldugu Irak'ta öyle kolay siyaset yapamayacagi kesin olan Obama'nin Irak Isleri'nin sorumluluguna Joe Biden'i getirilecegi –neredeyse- kesinlesmis durumda. Eger sözünü Obama'ya dinletebilecek olursa, bu, Kürtler için çok önemli bir seçim olacaktir. Bilindigi gibi Senatör Biden Irak'in gevsek baglantili üç federe devlete ayrilmasini istiyordu. Bu devletlerden biri olan Kürdistan'in nihai (Güney itibari ile) sinirlari Anayasanin 140. maddesinin emri olan Kerkük, Mendeli ve Musul'a bagli Kürt çogunluklu yerlerde referandum yapilarak gerekli degisikliklei yapilarak mi gidilecek, belli degil. Hatta sözlerini unutma ihtimalini unutmamak lazim..

Evet, Baskan Barzanî ABD'den aldigi daveti kullanmak üzere dün Washington yolculuguna bu ortamda çikti. Baskan Bush, Cheeney, Rice gibi simdiki yönetim yetkilileri ile görüsecek olan Özgür Kürdistan Baskani, öte yandan da esas olarak baskanlik için mücadele eden Obama, Mc Caine ve bu adaylarin yetkili sözcüleri arasinda yer alan yarismaci adaylarin dis politika danismanlari ile de görüsecek, havayi koklayacaktir. ABD'de iki hafta kalacak olan Baskan Barzanî'nin yarismacilardan ipi gögüsleyeni ile seçimden sonra görüsme olanagi açiktir.

Öte yandan Türkler'in de Baskan Barzanî ile ayni anda okyanus ötesinde bulunacagi beyan edilmistir. Fakat ilgili Zat'in Baskan Barzani ile görüsmeyecegine dair kuvvetli emareler vardir.. Baskanlik seçiminin galibi elbette biribirine güvensizlik duyan bu iki odagi bir araya getirerek iyi bir ortam yaratmaya çalisacaktir. Ama seçimden önce degil.

Özgür Kürdistan'da Türkler'le iliskiler konusunda konusan Irak Genelkurmay Baskani General Babekr Zebari ise Sözü geçen ezeli düsmanimizin Baskan Barzani ile görüsmesi halinde, sinirlari degisebilecegini, hatta Hawlêr Ovasina kadar olan bölgenin bu Mogol artiklarina birakilabilecegini söyleyiverdi. Yeter ki tenezzül buyurup Baskan Barzani ile görüsülsündü! Bu çok kötü bir ruh halinin disa vurumudur.

Kisacasi Güney büyük bir tedirginlik yasamaktadir. Havaalani dahil, tüm ulasim birimleri ABD'nin atadigi kisilerin kontrolunda. Hiç bir terör hareketi görülmeyen Güney düzeyinde alinan bu tedbirler Türk'ü sevindirici, Kürd'ü ise onur kirici bir seviyeye getirmek degil midir? Kimdir bu havaalina yetkili olarak sokulan Türkmen? Neden bütün Kuzeyli Kürtler'i ayirimsiz havaalinda alikoyuyor? Bütün Kuzeyliler'i kriminalize eden bu tavra nasil katlanilabiliniyor? Hayret ki nasil hayret! Amerika bu kadar densiz olmamali.. Güney Yönetimi bunu bir asagilama olarak kabul etmeli idi. Obama tehdidi bu kadar göz korkutucu ise, yarin Mogol artiklari gelirse ne yapilacak? Ama yine de birseylerin olumlu yönde degisecegine olan inancimi koruyorum.

Unutmayin "Just nu, our greatest enemy is fear!" (su anda bizim en büyük düsmanimiz korkudur!)

Kuzey'de ise...

Kürdistan'in Kuzey'i kelimenin tam anlami ile bunaltici bir baski altindadir. Orada oturuyorsaniz, "gece isçileri" veya polis, özel tim, kontranin çesitli güçleri her an kapinizi çalabilirler.. Gösterilerin kanlanma ihtimali çok yüksektir. Ikiz Firat'lar (Melik ile Ümit), M Metiner'ler, vs ler onlarin psikolojik saldiri planlarina yardimci olmak için çirpinip dururken, Kürt Halki sokak ortalarinda dayaktan geçiriliyor, yaslari 12 ile 15 arasinda degisen çocuklarimiz sözüm ona "mahkeme" karari ile hapislere tikiliyorlar. Gerilla ise cansiperane bir tarzda vatan savunmasina kosuyorlar. DTP'li vekiller, bu forumda en fazlsa elestiri alan Tugluk bile sasirtici bir cesaret örnegi sergiliyor.

Fakat durum bununla da sinirli degil. Türk çogunluklu illere yerlesmek zorunda birakilan Kürtler'e de devlet kontrolu altinda saldirilar düzenleniyor. Ayni sey Kürt Ögrencilere de samil. Türk Devleti'nde adeta orman kanunlari geçerlidir. Normalde bir Türk'ün yüzüne tüküren Kürd'ü kinama yarisina girebilen Bati, Kürdistan'daki büyük yikimi görmezden geliyor. Hatta Kürd'ün kriminalize edilmesinde direkt rol aliyor.. Mesela Camêr adli bir Kürt, Avrupa'dan Güney'e gitmeye kalkarsa ABD'nin havaalanina diktigi bir Türkmen'nin agina takilacaktir. Çünkü o Kürt Kuzeyli'dir ve direkt olarak PKK'lidir! Kim olursan ol bu böyledir.

Olur mu? Bu kabul edilebilir mi? Dünyanin en bilinen hakki zulme, kölelik boyunduruguna, talana, vurguna karsi direnis hakkidir. Bu hak devredilemez, ertelenemez! Türk'ün hizmetçisi olan bazi Kürtler istedikleri kadar aklildanelik etsinler.. Isdedikleri kadar mezar saticiligi yapsinlar bu hak degismez. Kürt boyunduruk altinda tok yasayacagina, aç, ama özgür yasamayi tercih ettigini Wan'da, Amed'de, Riha'da, Batman'da, bastanbasa Hakkari'de ve Dersim'de dosta düsmana gösterdi. Kürt ayaktadir! Her ne olursa olsun ayakta olmaya devam edecektir.

Bütün bu saldirilara cevap olarak ABD, Türkler'e Bir erken uyari uçagi vermis, bir uçak daha vermek üzeredir. Türk ise aldigi bu yardim ile Güneyli'leri dogduklari diyarlari terketmeleri için kullanmaktadir. Canlaria kastetmese de mallarini yok etmekte, onlari göçe zorlamaktadir. Buna ses çikaran yok! Hatta tesvik edenler, yani ABD'liler var..

Kurtulus Savasimi/Savasi zoru görünce altlarina pisleyenlerle verilmez. Onur, Ulusal Kisilik, Ulusal Gurur ve haysiyet gerek! Sagda solda acaip hayvani sesler çikaranlar eninde sonunda tümüyle tasfiye olacaklardir.

Selam onurlu savasçilarimiza! Unutmayiniz her savasta yenilgi ve zafer ikili zit kardesler gibidirler. Yenilgiyi kelleniz gittiginde, sizden sonra yasayacak olanlar yasayacaklardir. Siz ise özgür olarak vatanla bütünleseceksiniz.
.

A Sirac Kekuyon

2007-10-28




Gorusunuz