Kürdistan diplomatik baskilara karsi direniyor!-III

Bêzele Baskinindan önce Baskan Barzanî ve Irak Devlet Baskani Talabanî Beyaz saray daveti öncesi son hazirliklar için Irakli ikinci adamlarla Dokan'da toplanti halindeydiler. Nêçîrvan Barzanî ise Bagdad'a gidecek. Öte Yandan Türk Cumhurbaskani Gül'ün Bagdad'i ziyareti söz konusuydu. Bütün bunlar ve daha önce bahsettigimiz bütün gelismeleri içeren bir dosyayi koltuguna alan Baskan Barzanî Beyaz Saray'a yollanacakti. Tabii ki Cumhuriyetçiler'in seçim kampanyasini zorlamayan istekler siralanacakti. Bazi önemli konularin diplomatik nezaket icabi seçim sonrasina birakilmasi bekleniyordu. Fakat!

Fakat sanirim Bêzele Baskini ile ilgili gelismeler Baskan Barzanî'yi bu davete icabet etmekten alakoyacaktir. Bêzele Baskini Türk Devleti'nin Kerkük hesabini öne almasina vesile teskil edecektir. Baskan'in diplomatik açidan haksiz duruma düsmemek için Baskin olayi ile aralaraina mesafe koydu. Unutmayalim ki ABD, AB ve Nato'da olayi kinamisti. Ama bu kez Türk Devleti'nin umdugu açik tepkiyi bulamadigini görüyoruz. Ama yine de Türkler ellerinde bir çok kozun bulundugunu saniyorlar. Bu sani ve kozlari söyle siralayabiliriz:

-Kafkaslar'daki fiili durumun Türk Devleti'ni öne çikarmasi, Ankara'da bir nevi dokunulmazlik olarak algilanmistir.

-Ekonomik krizin boyutu itibari ile ABD'yi adim atarken çok dikkatli olmaya sevk etmesi..

-Amerikan Baskanlik Seçimi'nin bir nevi kader seçimi haline dünüsmesi,

-Rusya'nin kriz sirasinda sarfettigi "ABD'nin ekonomideki dünya hakimiyeti sona erdi" yolundaki demecin Türk Devleti'ni "acaba" dedirtecek kadar yanlis hesaplar yapmaya sevk etmesi,

-Sarah Palin'in, Obama'yi "teröristlerin arkadasi" olarak nitelemesine yol açan gerçekler..

Simdi anlasildigi kadariyla Türk Ordusu, Türk Devleti'nin tam fasist bir devlete dönüsmesini bekledigi kanuni degisiklikleri bekliyor. "Su andaki mevcut kanunlar elimizi kolumuzu bagliyor" sözü askerlerindir. Öte yandan Türk askerleri söz verdikleri gibi basinlarina haftalik brifinglerini veriyorlar. Bu arada oto kontrolun daha da derinlestirilmesi için tavsiyeleri olacaktir.

Türk Basini, emekli generallerini TV'lerde konusturup, Baskan Barzanî'yi topa tutmaya devam ediyor.. Büyük bir psikolojik baski uygulamak suretiyle Baskan'i sindirmeye çalisiyorlar. Oysa Kürt Federe Devleti'nin Baskani hiç bir sekilde savastan yana degildir. Çünkü O, yasadigimiz bu modern çagda görüsmelerle sorunlarin çözümünün daha kabul edilebilir oldugunu hep dile getiriyor. Ayni seyi PKK'nin fiili Liderligi de dile getiriyor. Ama Kürtler barisçi çözüm dedikçe Türk Genelkurmayi bunu zayiflik olarak algiliyor. Barisçi hiç bir çözüme yanasmiyor. Üniter devlet konseptinden asla taviz verilmeyecegini söylüyorlar (her firsatta).

Kisacasi Kürt ile hem Güney'de, hem kuzeyde ciddi görüsme yok. "Kerkük kirmizi çizgimizdir" söylemi devam ediyor. Gerilla'nin önüne tek seçenek konuyor: Teslim ol ve Türk adaletinin senin hakiinda verecegi karari bekle!

Öte yandan savasa karar vermek için kanunlarda Askerlerin istedigi degisiklikler Persembe günü yapilacak genis bir toplantida ele alinacagi "Basin brifingi"de Askerler tarafindan dile getirildi. Bunun ardindan gelecek olan kanunsal degisikliklerin isiginda isiginda yeni ve kat'i tavirlarini alacaklardir.
(Devam edecek)

Sirac Kekuyon (Bilgin)

2007-10-05




Gorusunuz