Kürdistan diplomatik baskilara karsi direniyor!-II

Kürtler'in Kerkük direnisi had safhaya vardiginda Baskan Talabani hastaligindan dolayi ABD'deydi. Bu arada Baskan Bush ile de görüstü. Baskan Bush, Irak Devlet Baskani Sn Talabani'yi YNK Genel sekreteri sifatiyla yumusatmaya çalisti. Baskan Talabani Irak'a vardiginda bu yumusamanin izlerini tasiyordu veya Irak Devlet Baskanligi sifatindan dolayi temkinli konusuyordu. Fakat Mahmud Sengawî, Sn Talabanî adina yaptigi açiklamada "biz asla Xaniqîn ve diger (Kürdistan) bölgelerinden vazgeçmeyecegiz." Demek sureti ile adeta bu yumusama sanisini yalanladi.. ABD simdi Baskan Barzanî'yi Beyaz Saray'a resmen davet etmis durumda. Onunla çok etrafli görüsmeler yapilacagi tabiidir.

Öte yandan Bazi Amerikan makale yazarlari Baskan Barzanî'yi adeta topa tutmus vaziyettedirler. Bunlardan World Politics Review yazari Sam Branen boyunu asan bir iddia ile Baskan Barzanî'yi "'Iraqi Kürdistan'in' Yaser Arafati olarak gösteriyor. Peki sormazlar mi Bay Branen'e; Sn Barzani Kürdistan'in Yaser Arafati ise, Bu politik sahnede Israil rolunu kim üstlenmis? Bilindigi gibi Israil etrafi düsmanlarla çevrili Nükleer güç sahibi bir devlettir. Bay Branen'e sormali; Kürtler kimin veya kimlerin etrafini sarmislar? Tam tersine etrafi sarili olan ve içte de pek kardesçe ise bakmayan odaklarin gözetimi altindadirlar. Üstelik büyük terörist faaliyetlerin hedefi halindedir. Daha geçen gün Kerkük'te pek terörist, içi patlamaya hazir maddelerle dolu bir büyük araç ele geçirildi. Bu mudur Arafatlik? Kürt her firsatta barisçiligini gösterdi. Ama anlayan kim? Fakat önemli Amerikan politikacilari ve politik gözlemcileri bu akilsizliklara asla prim vermiyorlar. Bunlarin en taninmisi Peter W. Galbraith'tir. Galbraith, eski Amerikan büyükelçisi, Kürdistan'a büyük bir ilgi gösteriyordu ve göstermektedir. Galbraigth Kürdistan için De jura (hukuki veya gerçek) ya da de facto (fiili) bir bagimsizlik istiyor (Bkz; Galbraith, Peter (2006), The End of Iraq). Bu çok içten bir sempati ifadesidir. Galbraight, Saddam'in düsürüldügü savasta Kürtler'in ABD ordusu ile tek yerli irakli güç olduklarini, tek laik, tek Bati ve Amerikan yanlisi güç olduklarini kaydediyor. Oya karsi tarafta güçlerini asiret, seyh ve ayetullah'lardan alan, demokrasiyi hiç sevmeyen, yayilmaci güçlerin bogusmasi sahnede.. al-Qaida Sun'ileri sindirmeye çalisir, al-Maliki Sadr'in "Mehdi Ordusu" ile bogusur. Öte yandan Sun'iler Siiler ile bagusma noktasinda.. Durum öyle bir hal aldi ki Araplar Saddam'i arar duruma düstüler. Simdi daha genis bir bogusma için Obama'nin (bir nevi Godot'un) iktidara gelmesini bekliyorlar.

Bir diger Sahsiyet Delaware Senatoru Biden'dir. Biden Kasim 2006'da Leslie Gelb ile birlikte "Irak'taki mezhepsel önleme" konusunda genis çapli bir strateji gelistirdi. Bunu "üçüncü yol" olarak sundular. Buna göre Kürtler Sun'i'ler ve Siiler'in kendi bölgelerinde federe devletler kurmalarini içeriyordu. Eylul 2007'de Bu öneri Senato'da büyük ilgi gördü ve orada yeteri destek buldu.. Sonuç baglayici olmamasina ragmen Irakli Arap liderler bu gelismeye siddetle karsi çiktilar. Bunu de facto olarak Irak'i bölme anlamina geldigini söylediler. Bu Arabesk tepkiler ABD'nin Bagdad büyükelçisinin karara uzak durmasi ile noktalandi. Hemen kaydedelim ki Sen Biden su anda Obama tarafindan demokratlarin Baskan yardimciligi için seçilmis durumdadir. Yine bir ekleme daha: Sen Biden'in oglu Beau Biden, kendi askeri birligi ile bugün bir kaç haftalik savasa hazirlik süreci için Texas'a gitti. Oradan Irak'a geçecektir. Bence Beau Biden'in sicak bölgeye gitmesi Kürtler için iyi bir sanstir..

Bütün Buinlar olurken Türk Devleti'nin yeni Genelkurmay Baskani, Pesmergeleri "PKK ile isbirligi içindeler" balonu ile provakasyonlara hazir bir plan gelistirdigi yoliunda kuvvetli isaretler verdi. Basbug "Yardim etsinler bakalim, biz de gerekeni yapacagiz" demisti. Ayni Zat Kerkük'ün statüsünde bir degisme olmamasi için konuyu dikkatle takip ettiklerini söyledi.

Simdi Manevra alanimizin daraldigi, moral bozukluguna yol açacak en ufak bir tusa basisa oto kontrol getirmeliyiz.. Karsimizdaki gücü küçümsemek, baltayi tasa degil de kendi dizimize vurmakla estir. Biz savas istemeyiz.. Ama savasi kucagimizda buldugumuzda onur, kisilik, haysiyetimizi milletimiz adina koruyacagiz. (devam edecek)..

Sirac Kekuyon (Bilgin)

2007-10-03




Gorusunuz