Hewlêr ve Kurdistan’ın Güney’i-II

Seminere, sadece elit kiÅŸilere haber verilerek ve davetiyeler gönderilerek katılım saÄŸlanmaya çalışıldı. Tabii ki istediÄŸimiz bir kitle ile karşılaÅŸmadık. Ama temsil gücü yüksek, mitolojinin önemini kavrayan insanlar vardı. Bunların arasında DoÄŸulu bir parti’mizin temsilcileri, SKDP temsilcileri, PDK; Liq-II, gençlik birimleri, Barzani yardım vakfı sorumluları, Kadınlar BirliÄŸi sorumluları, PSK Sekreteri Sn Tak, PDK-Bakur Lideri Sn Rojhat ve bir çok bağımsız isim göze çarpıyordu. Ben (Sirac) hasta hasta seminere çıkmıştım.

Beni bu seminer tatmin etmediÄŸi için diÄŸer seminerleri de iptal ettik. Bu kez dikkatimizi yayın organlarının üstüne teksif ettik. KTV, benimle yaptığı seminer niteliÄŸindeki röportajı üç bölüm halinde yayınladı. DiÄŸer bir üç bülüm ise yayınlanmak üzere sırada bekliyor. KonuÅŸmalarda hiç bir siyasi cümle dahi kullanmadım. Bunu, hassas bir dönemden geçmekte olan Güney’in diplomatik misyonuna ufak bir zarar dahi vermemek için özellikle yaptım. YaÅŸanan çetin günleri çok iyi kavrayan, hesaplayan bir yurtsever’in baÅŸka türlü davranışı olamazdı.

Newroz TV ise arÅŸivine aldığı çekimleri peyderpey yayınlıyordu. Bütün bunlarda Sevgili Abdulxaliq Sersam’ın çok büyük rolu oldu. Daha sonra basın ve radyolara verilen demeçler devreye girdi. Bunlardan da olumlu sinyaller geldi. Anlaşıldığı kadarı ise ZerduÅŸt’un sesi bazı kulaklara girmiÅŸti.

Ä°lginç bir aydın olan Xusro Caf bu geliÅŸmelerden sonra bizi yemeÄŸe davet etti. Orada pek çok Güneyli aydın vardı. Onlarla tanıştım. Xusro Caf, DoÄŸu ve Güney’de yerleÅŸik olan 3 Milyon nüfuslu Caf AÅŸiretinin lideridir. Sn Caf 50 kitabın yazarıdır. Sıkıntıya düşen her yazarın yardımına koÅŸan bir yursever olduÄŸunu kendisini tanıyan ve dinlediÄŸimiz herkes söyledi. Aynı aÅŸiretin ileri gelenleri ile Dokan’da da karşılaÅŸtık.. Alçak gönüllü davranışları ile dikkatimi çeken bu insanlar eski Kürt asaletinin birer örneÄŸini veriyorlardı.

Qizqapan... Qizqapan

Evet, yoÄŸun çalışma temposunu Dokan-Qizqapan ziyaretleri ile sürdürdük. Dokan çok güzel bir mesire ÅŸehridir. Irak Devlet BaÅŸkanı ile BaÅŸkan Barzani zaman zaman burada bir araya gelerek ülkemizin Güneyi ile ilgili problemleri konuÅŸurlar. Bu mesire yerinde yemek yedikten sonra Güney’in "Kabesi" saydığım Qizqapan’a yollandık. Qizqapan... Benim ZarathuÅŸtra’nın ulusal kimliÄŸi ile ilgili bir keÅŸifte bulunduÄŸum Güney’deki en muhteÅŸem tarihi delil.

-Evet bu eser kuÅŸku götürmez bir ÅŸekilde Medler’e aittir.

-Kabartmada, soldaki bir kraldır. Çünkü krallar hariç hiç kimse AteÅŸ’in ve rahibin karşısına çıkamazdı. Yasaktı.

-Pek çok Batılı araÅŸtırmacının hemfikir olduÄŸu gibi bu kral kılık kıyafeti itibarı ile bir Med Kralı’dır.

-Ayrıca kabartmanın yaşı itibarı ile Med dönemine rastladığı su götürmez bir gerçektir.

-Kralın önünde insanın yarı boyu kadar yükseklikte ateş yanan yer bulunuyor ve bunun içinde düzgün bir şekilde yanan ateş sembolize ediliyor.

-Ateşin öbür tarafında Athravan denilen rahip yerini almış durumdadır. Burada bir seremoni cereyan ettiği kesin.

Mağaranın içinde üç odamsı bölümde üç mezar göze çarpar. Üçü de düzgün kesilerek belli bir derinliğe kadar inmektedir. Mezarların üçü de boştur. Bunun sebebinin soyguncular olduğunu sanıyorum.

Buradan dışarı çıktığımızda benim aradığım gerçek tam karşımda duruyordu. Cepheden kabartmalara baktığımızda dışarda sol tarafta Ahura Mazda’yı temsil eden bir kabartma duruyordu. Her araÅŸtırmacının karşılaÅŸtığı, ama hemen hemen hiç bahsetmediÄŸi bu tasvir, Achamenidler’in Persepolis’teki Auramazda tasvirini çok andırıyor. Dolayısı ile araÅŸtırmacılar ne kadar saklarlarsa saklasınlar söz konusu tasvir, ilk Ahura Mazda tasviridir ve Med kaynaklıdır. Ãœstelik Perslerin geçici egemenliklerinin sürdüğü yıllarda, tam bir otorite saÄŸlayamadıkları Süleymaniye cıvarında yer alan bir büyük yapıttır bu. Ben bir Zarathushtra araÅŸtırmacısı olarak burada rastladığım devasa manzarayı çok önemsiyorum. Bu tasviri yorumlama ve savunma hakkını bir Kürt AraÅŸtırmacısı olarak kendimde buluyorum. Evet bu bir kenara atılmış bir buluÅŸtur. Kürt AraÅŸtırmacıları en aÅŸağısından Abdulxaliq Sersam kadar aktif olmalı, her dağı taşı tarayarak umulmadık zenginlikteki Bir tarihi, mitolojiyi ortaya koymalıdırlar. Benim gibilerin vakti gittikçe daralıyor. Her ÅŸey yeni nesile kalıyor.

2008-06-28

Sirac-Rehber Kekuyon (Bilgin)

Devam edecek

Önemli not: Yazıları kaynak belirtmeden yayınlayanları "bilim hırsızı" ilan ediyorum. Bir Türk’e gösterdiÄŸiniz saygıyı umarım bir Kürt AraÅŸtırmacıdan esirgemezsiniz.. Yakında delil mahiyetindeki bazı fotograflar da yayınlanacaktır. Hassasiyetinizi bu konuda da bekliyorum.

2007-06-28




Gorusunuz