Hewlêr ve Kurdistan’ın Güney’i

Uçağın tekerleri Avrupa’nın en son durağında yerden kesilince artık hedefimiz Kurdistan’ın Güneyi idi. Çok maceralı bir yolculuktan sonra yerel saatle 03.00’te Özgür Kürdistan’ın baÅŸkenti Hewlêr’i havadan net bir ÅŸekilde seyredecek seviyede uçuyorduk. Daha önce havadan seyrettiÄŸimiz yeni inÅŸa edilmiÅŸ olan köylerin tümü Avrupai tarzda inÅŸa edilmiÅŸti. Fakat Hewler’in kendisi neredeyse tümü ile bir inÅŸaat alanını andırıyordu. Uzun bir mesafe boyunca muntazam dizilmiÅŸ inÅŸaat malzemesi ile doluydu. Öte yandan da Rehber ile ben aÄŸaçlandırma faaliyeti’nin ürünlerini biribirimize gösteriyor, Güney’de yeÅŸil bilincinin geliÅŸmiÅŸlik düzeyi bize sevinç elektriÄŸi yüklüyordu.

Havaalanından bizi "karşılama komitesi" alarak otelimize götürdü. Åžunu kaydedeyim ki, gezi resmi ve bilimsel idi. <b>Hükümet adına davetiyeyi veren "Aydın Ä°ÅŸleri Bakanlığı" idi</b>. Misyonumuz bilimsel idi. Otele yerleÅŸtik ve programımızda yapacağımız ilk ziyaretleri bildirdik. Sevinçle karşıladılar. Ertesi gün "Newroz-TV" ekibi eÅŸliÄŸinde Barzan yolunu tuttuk. Yanımızda iki çelenk vardı; biri ölümsüz lider Barzani ve sevgili oÄŸlu Ä°dris için (Nemirdan), diÄŸeri ise Saddam’ın kurÅŸunlattığı 503 Barzan Åžehidi içindi. Şêx Abdullah Barzani bütün töreni yönetiyordu. Emin olun çok hazin bir manzara idi seyrettiÄŸimiz. 503 insanımız sırf Barzani oldukları için orada yatıyorlardı. Bir Amerikalı Bayan tabip tümünün gerçek kimliÄŸini ortaya çıkarmaya hazır olduÄŸunu söylemiÅŸ, Fakat bu teklif BaÅŸkan Barzani tarafından red edilmiÅŸti. Defn edilmiÅŸ insanları yeniden "rahatsız" etmek, saÄŸ insanlar arasında ayırımcılık yapmak zoruna gidiyordu. 8.500 cıvarındaki ÅŸehid edilmiÅŸ kiÅŸi arasından bazılarına sahip çıkanlara ayrıcalıklı durum yaratmanın yanlış olacağına inanmıştı.

Barzan’dan ayrılarak, Karşılama komitesi’ndeki <b>Sn Sesan’ın KeÅŸfettiÄŸi çok eski Zerdüşti mezarı olan Daxma’ya bizi götürdü.</b> Burada bana keÅŸfinin doÄŸru olup olmadığını sordu. Bu yer bildiÄŸim ve Sasani dönemi ZerdüştiliÄŸine tam uygun olan bütün yazılara uyacak kadar gerçek bir daxmalar topluluÄŸu idi. Kadın, erkek ve çocuk daxmaları yan yana idi. Bu benim için çok önemli tamamlayıcı bir buluÅŸtu. Sayın Abdulxaliq’in ÅŸahane çalışması ve koruması altında mezar teÅŸkilatının önemli bir kısmı kurtulmuÅŸtu.

Aynı gün gençlik teÅŸkilatının radyosuna uzun demeç verdim. Gençleri oldukça iyi tatmin eden bir demeçti bu. Bu arada BaÅŸkan Barzani’nin 1991 direniÅŸini baÅŸlattığı Korê Köyü’nde indik. Burada, bir tarihin yazıldığı bu köyde, darbelenen Iraq tanklarını dökümanlaÅŸtırdık.

Ertesi gün gazetelerin ve radyoların istilası başladı. Önce ingilizce yayın yapan bir gazete ile röportaj yaptım. Ardından diğerleri geldi. İlginin yoğunluğu programımızı sabahın erken saatlerinden geceye kadar sürdürülmesine yol açıyordu. Bu arada kimliği kuşkulu bir yayın organı da bizimle uzun bir görüşme yaptı. Kullandığı dil hiç güvenilir değildi. Bazı kişiliklerle bir anlamda dil benzerliği şaşırtıcıydı. Umarım anlaşılmıştır.

<b>Görüşemediklerimiz:</b>

Güney’de kimsenin pek hissetmediÄŸi nefes kesen bir kavga hüküm sürüyordu. Kerkük Meselesi sıcak mücadele sinyalini çalacak kadar kızışmıştı. Türkler’in tehditleri ve bu tehditlere karşı yürütülecek diplomasi hem Amerika’da, hem de Avrupa’da sürdürülüyordu. Bundan dolayı üst düzey hiç bir yönetici hazır deÄŸildi. En fazla önem verdiÄŸim lider, benimle görüşme isteÄŸini bildirmiÅŸ, ancak diplomasi yolculuÄŸu bu görüşmeyi engellemiÅŸti. Hükümet adına beni davet eden Aydın Ä°ÅŸleri Bakanı Kakeî ile ancak havaalanı yolunda bir telefon görüşmesi yapabilmiÅŸtik. Nêçirvan Barzani BaÄŸdad’da bir nevi "greko-romen" güreÅŸteydi. Hala da müzakerelere devam ediyor. Irak CumhurbaÅŸkanı Talabani dışındaki YNK’liler ile görüşmem de mümkün olmadı. Bunun kaynağını her siyasetçi bilebilecek durumdadır.

<b>Görüştüklerimiz veya tanıştıklarımız:</b>

Kurdistan’ın iki büyük partisi’nden hazır bulunan yetkililer ile görüştüm. PKK ile görüşmem çok olumlu ve kardeşçe geçti. KonuÅŸmanın içeriÄŸi kimseyi ilgilendirmez. KDP ile ise ev sahibi gibi davranacak kadar yakın iliÅŸkiler içindeydim. Liq’a didu’yu iki kez ziyaret ettim. Birincisinde bana 1 Åžubat ÅŸehitlerine saldırı yapılan salona götürüldüm. Çok hüzün verici bir manzara idi. Ä°kinci kez ise geleneksel aydın yemeÄŸinde hazır bulundum. Orada Hewlêr belediye baÅŸkanı, K-TV sorumlusu, Selahaddin üniversitesi’nden hocalar ve hatırlamadığım bir çok ÅŸahsiyet ile tanıştım.

Bunun dışında dört bölgeden partilerimiz ile görüştüm. Bunların başında KDP Bakur gelir. Bu partimizin liderliğinin bize çok yararı dokundu. Her yardım isteğimizde yanımızda idiler. Yine Kuzeyli Partimiz PSK Lideri Mesut Tek ile bir çok kez karşılaştık. Kaldıkları yeri ziyaret ettik ve doyurucu bir sohbette bulunduk. Öte yandan Suriye Kürd Demokrat Partisi ile seminerde tanıştık. Onların da bir toplantısı vardı. Oraya davet ettiler. Fakat programın sıkışıklığından dolayı gidemedim. Ayrıca Doğulu bir partimizin yetkilileri ile de seminerde tanıştım.

(devam edecek)

2007-06-27




Gorusunuz