Psikolojik Operasyon-II

bilgilenme araçları ve enformasyon kanalları:

Psikolojik saldırılar görülen ve duyulan her vasıta kullanılarak yapılabilir. Bu, bir insan da olabilir (dedikodu çıkarma ve yayma bakımından), aşağıda sıralandığı gibi, bazı araçlar da olabilirler. Önemli olan en kestirme bir şekilde hedeftekini yıldırmaktır.

basılı bilgilendirme (!) araçları

Basılı materyalin üretilmesi şu safhalardan geçer: Önce bir fikir taslağı hazırlanır. Diyelim ki Kürdistan'da, halka karşı bir psikolojik operasyon düzenlenecek. O zaman taslak Kürdistan'daki aktüel operasyon konusunda hazırlanacaktır. Mesela; gerillalara ¨teslim ol¨ çağrısı görünümü altında, aslında halkı korkutmaya yönelik bir bildiri olabilir bu. Bu fikir taslağı kabul gördüğünde yazıya dökülerek şekillendirilir. Dramatik cümleler seçilerek, gerillalar için en iyi yolun teslim olmak olduğu, aksi taktirde yaşları ne olursa olsun hepsinin öleceği kaydedilir. Bu bildiri, hedefteki direnişçilerin, yani Kürtler'in diline çevrilir. Eğer yeri varsa, uygun bir şekilde resimlendirilir. Orijinal metin onanır ve sonuçta basılır. Savaş şartlarında el altında portatif bir baskı makinesi, çevirmen, ve fotograflar üstünde istenen şekilde oynanmasına olanak veren materyalin bulunması ön şartlardandır. Şunu hemen kaydedelim ki, Türk Devleti'nin Kürdistan'da portatif baskı makinasına ihtiyaç yoktur. Çünkü Kürdistan'ın tüm şehirleri sıkı bir işgal altında tutulmaktadır. Buradaki matbaaların hepsi itirazsız bir şekilde Türk özel savaş makinasının emrindedirler. Fakat bazan tercümana ihtiyaçları olmaktadır, ki bunlar da çeteci zihniyete teslim olmuş Kürtler arasından kolaylıkla sağlanmaktadırlar. Şunu da ilave edelim ki, basım sürecinde devletin haberalma teşkilatı ve haber kaynakları ile iyi bir kontakt sağlanması PO'cular için çok önemlidir. Tümüyle istihbarat örgütlerinin eline geçmiş olan Türk Devleti için bu, sorun değildir. Dağıtım için yerin özelliğine göre davranılır.

uçaktan atılan bildiriler: Eski ve hala aynı canlılıkla kullanılan bir psikolojik saldırı metodudur. Birinci dünya savaşında bu metod en geçerli propaganda metodu olarak kullanıldı. İkinci dünya savaşında metod yeni bir tepe yaptı. Zamanımızda Vietnam, Somali ve Körfez Savaşı günlerinde ABD tarafından başarı ile kullanıldı. Türk Devleti de 1984'den beri Kuzeyli Kürt direnişçilerine karşı bu propaganda metodunu sürekli olarak kullanıyor. Hatta son zamanlarda bu konuda büyük atak yapmıştır (1998). Bu saldırı metodu gereği daha önce PS merkezlerinde, yani Türk Özel Harp Dairesi'nde özenle hazırlanan bildiriler, sivil yerleşim birimlerinin ve gerilla bölgelerinin üstünde uçaklardan atılır. Amaç gerillalara hitap eder gibi görünerek halkı korkutmak, direncini kırmaktır. Uçaklar bu iş için hem harika birer gösteri aracı oluyor, hem de psikolojik açıdan etkileyici birer araç. Bundan başka bu bildirilerin, bilhassa gerillaların faal oldukları yarı kurtarılmış ve kurtarılmış bölgelere balonlar, el bombaları, top atışları, roket atışları ile de istenen hedeflere gönderdiği oluyor. Bir diğer metod ise operasyona çıkan askerler tarafından bu bildirilerin araziye bırakılmasıdır.

basın: Basının PS'deki rolü sanılanın çok üstündedir. Basın, saptırılmış bilgi dağıtımında çok önemli bir rol oynar. Yalan haberleri ve değiştirilmiş veya imal edilmiş fotografları yayınlamakta belli bir ustalık derecesine ermiş olan Türk mehmetçik basını hergün insanların beynini yeniden ve yeniden yıkıyor. Bu beyin yıkamaya katkı sunacak şekilde, Kürt toplumunun entellektüelleri ve normal halkı Türk okullarında okuyarak, Türkler'in bazı değer ölçülerine göre belli bir oranda şartlanmışlardır. Bazı çevreler hala bu şartlanmayı kırabilmiş değiller. Bu da Kürt Halkı'nın en aşağısından bir kesminin , Türk Devleti'nin PS merkezlerince hazırlanan yalan haberlerden, inanmıyor görünseler de etkilenmeleri kaçınılmazlığını birlikte getiriyor. Hatta Kürt entellektüel çevrelerin en aşağısından bir kesiminin, sistem içi yayın yapan Türk basınında yer alan bilgileri içlerini kemiren şüpheye rağmen kullanmaları bile mümkündür. Sokaktan geçerken rastladığinız bir tanıdığınızın ¨bugünkü Hürriyet'i gördün mü¨ dediğine hep tanık olursunuz. Sonradan ¨bunlar hep böyle yalanlar uydurur¨ dese de aslında o tanıdığınız, bir yerde ¨acaba¨ demektedir o balon habere. Savaşın cilveleridir bunlar. Türk Devleti, direniş bölgesine Kürt gazete ve dergilerini sokmamak suretiyle dengeli olabilecek bir asgari bilgilenme olanağını da vermiyor kitlelere (bu tabiidir). Fakat eğer Kürt toplumu bilgisayar sistemini gereği gibi kullanabilseydi, saldırganların kullandığı basının bu yanlış yönlendirme olanağını elinden alabilirdi. Yine de MED-TV tüm zorlukları aşarak Kürdistan'daki kitlelere ulaşabiliyor.

diğer basılı materyal: Afişler, çıkmalar, sahtesi yapılmış Kürt gazeteleri (mesela sahte Serxwebun) de birer savaş materyali olarak kullanılabilir. Bunun dışında son zamanlarda sıkça kullanılan bir metod var, onu da kaydedelim: Tanınmış Kürt şahsiyetlerini ¨teşhir edici broşürler, mektuplar veya dedikodular" ortalıkta hızla dolaşmaya başladı. Bu zaten 1993 konseptinde yer alan bir madde idi. Fakat yine de kitlelerin bu yayınlardan etkilenmemeleri mümkün değildir. Bundan dolayı bir savunma silahı olarak şu önerilir: Kürt yurtseveri olarak siz, elinize böyle bir materyal geçtiği taktirde en yakın cephe çalışanlarını, Güneylive Kuzeli aktif örgütleri durumdan haberdar ediniz. Kendiniz ise, o broşürde kaydedilene değil, broşürün diline doladığı yoldaşınızın yapmakta olduğu şeylere bakınız. Çünkü geçmişte kötü şeyler yapmış olsa da bugün doğruyu yapan her insana Kürt ulusal hareketinin ihtiyacı vardır. Yani o mektupta veya broşürde yazılanlar kısmen doğru olsa da, yine de bugün doğru bir çizgi izleyen o Kürt şahsiyeti, sizin tarafınızdan korunmalıdır.

resimler: Çizilmiş karikatür türü resimler, kahramanlık tabloları ve üstünde bilgisayar teknolojisi ile oynanmış fotograflar da psikolojik atakların önde gelen materyalleri arasında yer aldığı biliniyor. Bu tür materyal bilhassa afişlerde ve gazete karikatürtleri olarak kullanıldığında çok etkili sonuç alınır.

Sirac Kekuyon (Bilgin)

2007-12-15




Gorusunuz