Gül neye güvenerek "referandum ertelenebilir" dedi?

Hürriyet'in haberine göre; "Gül yaptığı temaslar sonucu, Kerkük'te referandumun Türkiye'nin istediği gibi erteleneceği mesajları aldığını" belirtmiş. Ama mesajları aldığı kaynağı vermemiş. Gül bu sözlerini temas ettiği hangi kaynağa göre sarfettiğini ve neden kendisinden bu kadar emin konuştuğunu tahmin edebiliyor, ama resmi doğrulama imkanını bulamıyoruz.

Acaba kaynak Irak mı?

Irak Hükümeti son zamanlarda Kürdistan Federe Devleti ile zıtlaşmayı, bu bölgenin hak ettiği parayı iç etmeyi, gelen ayni (yani mal ve teknik araç-gereç) yardımları çalmayı iş edindiğini görüyoruz. Petrol gelirlerinin ancak %8'inin Kürtler'e verildiğini, gerçek rakkamın şimdiki halde bile %18 olması gerektiğini söylemek bile gereksiz. İşte bu "Arap" Hükümeti'nin Başkanı Maliki Referandum'u ertelemek için manevaralara başlamıştı.

Bu manevralara Kürt Tarafı'nın tepkisi olağanüstü sert olmasına rağmen milletvekilleri düzeyinde de olsa süreci sabote etmeye hazır olduğu izlenimi vermeye devam ediyorlar. İşte bu meyanda Irak (Arap) Milletvekili Sami Eskeri Zaman gazetesine verdiği demeçte, "Kürdistan İttifakı Listesi, Kerkük referandumunun ertelenmesi konusunda ikna edildi" gibi bir iddia ile ortaya çıktı. Buna Irak Parlamentosundaki Kürdistan İttifakı Listesi sözcüsü Firyad Rewanduzi'nin tepkisi açık ve netti: " biz kesinlikle bu konuda herhangi bir değişikliği kabul etmedik. Etmemizi de kimse bizden beklemesin" (K-TV'den).

Öte yandan bozguncular şimdi de "BM gözlemci gönderemiyor" gibi bir gerekçe yaratmaya çalışıyorlar. Firyad Rewanduzi'nin buna da cevabı nettir: " gerek Irak geçici anayasasının Kerkük kenti ile ilgili 58. maddesinde gerekse nihai anayasanın 140. maddesinde Kerkük referandumu Birleşmiş Milletler (BM) denetimde gerçekleşecek diye bir bölüm bulunmamaktadır. Anayasa maddesi Kerkük referandumunun Irak yönetimi tarafından gerçekleştirileceğini açıkça belirtmektedir" (K TV'den)

Gül bu gibi anayasa dışı işlemlere güveniyorsa, yanılıyor. Kürdistan Parlamentosu Başkan yardımcısı Kemal Kerkûkî referandum çerçevesinde geliştirilen dedikoduları şöyle cevaplıyor: Son günlerde basında yer alan heberlerde, 140.maddenin zamanında uygulanmayarak erteleneceği veya uygulanmadan kaldırılacağı şeklindeki iddiaları da değerlendiren Kemal Kerküki; "Bu konudaki haberler gerçekçi değil. 140.Maddenin uygulanması önünde hiçbir engel yoktur. Bir süre önce başlatılan anayasal süreç devam ediyor." Demek suretiyle gelişmelere noktayı koyuyor. Dolayısıyla kaynağı Araplar olabilir, ama asıl muhatap olan Kürtler hiç bir şekilde geri adım atmayacaklarını ortaya koymuş bulunuyorlar.

Öte yandan 140.. Madde uygulama Komisyonu Başkanı Ebu İbrahim (Arap), Irak Bakanlar Kurulu'nun 140.maddenin uygulanmasını 2008 yılına ertelenmesi girişimini lrak Anayasası'nın ihlali olarak değerlendirdi.

Demek ki Gül'ün birinci (destek) kaynağı Iraklı Maliki başta olmak üzere bazı önemli Arap ileri gelenleridir.

Bu işler ABD'siz pek yürümez, bir erteleme hiç beklenemez. Acaba ABD'den bir sinyal mı alındı?

Anladığımız kadarıyla ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un ve ABD Dışişleri Bakanı Casey'in son zamanlarda sanki Türkiye'yi "yeni keşfetmiş" gibi olumlu niteleme bombardımanına tutması Gül'ü ne kadar etkilemiştir bilmiyoruz. Fakat yerinden aldığımız bilgilere göre, Silopi cıvarındaki Türk yığınağını karşılayacak şekilde mevzilenmiş olan Kırk cıvarında ABD zırhlı aracı ve önemli bir askeri birliği bulunmaktadır. Bu araçlar herhalde Türk Askerbaşı'na mihmandarlık etmek için orada bulunmuyor.

Fakat yine de ABD'nin BM daimi temsilcisi Zalmay Halilzad'ın, "Birleşmiş Milletler'den Kerkük sorunu için devreye girmesini isteyeceğim" şeklindeki açıklaması bizim için sürpriz oldu. Irak anayasasının hazırlanmasında emeği geçen ve kabulunden sonra bilhassa 140. Madde'nin uygulanmasında ısrar eden Halilzad'ın bu demecine tepki gösteren Kerkük İl Başkanı Rızgar Ali, Halilzad'dan böyle bir açıklama beklemediklerini belirtmişti.

Yine de eğer Türk Bakan'ın tek dayanağı bu diplomatik demeçler ise "yandı" demektir..

2007-05-17

Sirac (Bilgin) Kekuyon

2007-05-17




Gorusunuz