Kürt Bayrağı ve "Newroz Türkler'in mi" konularında kısa notlar

Bayrak denilebilecek ilk simge İran'da bulunmuş madeni bir levhadır ve yaklaşık olarak 3000 yaşındadır. Bundan dolayı bazı arkadaşların Kürt Bayrağını aynısı ile tarihin derinliklerinde aramaları anlamsızdır.

Renkler konusunda aynen Zagros Jîyan'a katılıyorum.

Güneş'in 21 oku konusunda ise şunları söylemek durumundayım: Orijinal Avesta üç bölümden oluşur. Her bölüm ise yedi kitaptır. Toplam 21 kitap eder. Bu oklar bu gerçeği temsil eder. PDK-Bakur'dan bir arkadaşın bildirdiğine göre, Selahaddin-i Eyyubi'nin soyu Güney'de bir köyde yaşıyordu. Bu köydeki eski mezar taşlarında 21 oklu Güneş simgesi ter alıyordu (Çacuk kabirlerinde ise ok sayısı 12'dir ve Zodiak'ı temsil eder).

21 Oklu güneşin ok sayısı hiç bir şekilde "21 Mart"ı temsil edemez. Çünkü 21 Mart gregorian takvime göredir. Kürtler'in gregorian takvimle tanışmaları çok sonradır. 21 Mart ise eski Kürt, Fars, Osmanlı ve Asuri takvimine göre hem aybaşı, hem de yılbaşıdır.

Kürt Bayrağının bugünküne yakın şekli (hangisi olduğundan emin değilim, ama bir kaynakta okudum) 1913'te kurulan Kürt Öğrenci derneği Hêvî tarafından proje olarak sunulmuştur.

Newroz Türkler'in mi konusunda da bir tartışma izledim. Ben Newroz adlı kitabımda bu konuyu alabildiğine tartıştım ve itiraz edilemez sonuçlara vardım. Bir arakadaşınızın bu emeğini değerlendireceğinizi, ilgili bölümü altını çizerek okuyacağınızı umuyorum.

Okumak istiyorsanız;

www.kekuyon.com ya giriniz. Kitaplarım bölümünde "Newroz"u tıklayınız. Orada ise 6. bölümü tıklayarak indiriniz.

Hepinize başarılar dilerim..

2007.03.23

Sirac (bilgin) Kekuyon

2007-03-23




Gorusunuz