Bu gece Newroz

Ne olurdu... Ne olurdu bir gün Kelaxsi'da, Heşlon'un tepesinde Newroz Ateşi yanarken Bağımsız Kürdistan'ın o tertemiz oksijenini içime çekecek kadar ömrüm olsaydı.. Ne olurdu Heşlon'a cevap Şarık Şivon'dan gelseydi, nisbet yaparcasına.. Tonst'ta çalınan davul-zurnanın sesi gelmeliydi kulağıma kadar.. Zuvyêrliler Lewê Saring'a çıkmalı, Xeylanlılar Warê heydêrden Berxone'yi selamlamalıydılar. Xêydmem Xeylon rekabeti bitmeli, Yêni Rêm bir barış alanına dönüşmeliydi..

Biliyorum, ben görmesem de Kürt Milleti bir gün muhakkak kazanacaktır. Bağımsız bir vatan başı dik insanların dolaşacağına kuşkum yok. O ezik insan tipi, o dumura uğratılmış düşünme yetisi gidecek, yerini üretken kafalara kafalara, eşitliğin tadına varmış insan tipine bırakacaktır. Ben bir ay da olsa, ama illa da Newroz'da bu pastoral özgürlüğü tatmak isterim.

Benim küçük rüyam budur.

Dahaklar yuvası Ortadoğu'nun en büyük Dahaklar'ı yetiştiren, özel ev sohbetlerinde "haşa huzurdan, bugün bir Kürd'e rastladım" diyen aşağılık Turaniler'in burnunun sürtüldüğü bir dünya ne güzel olurdu. Kürd'e "Dünyanın Kanseri diyen sonradan görme, hırsız, afyonkeş Farslar'ı o zaman ara ki bulasın.. Kürd'ü sel ve çekirge felaketi ile bir tutan o deve çişi ile banyo alan Araplar, o kavm-necip (cenabet mi desek?) üstümüze sürdükleri tanklarından inip yayan kaçan kimyasal gaz kahramanlarını görmemiz de yakındır.

Bugün Güney'deki Newroz Kutlamalarını yer yer naklen seyrettim. Milyonluk Başkent Hewlêr'de 3 Yıl'dan sonra ilk toplu açık hava toplantısı ile Newroz kutlandı. Muhteşemdi. Umarım yarın Amed'den de aynı ses gelir. Kerkük'te de Newroz korkusuzca kutlandı. Terör ustası Türk Beşinci Kol Hareketi'nin gözlerinin içine baka baka Ulusal Bayram'a sahip çıkıldı. Şehit Halebçe'deki buruk, ama onurlu kutlama da görülmeye değerdi.

Fakat tümünün arasında en muhteşemi, her zaman olduğu gibi Aqrê'de organize edilen kutlamalardı. Şehir merkezinden Şehre hakim iki tepeye Meşalelerle yürüyen Aqrêliler, adeta Dahak'a karşı kazanılan zaferi çevreye bildiriyorlardı. Bildiğimiz en eski telgraf, Ateş en tepede gürleştikçe gürleşti, gökyüzü ile kucaklaştı.. Bu, bir yönü ile Turani istilacı adaylarına verilmiş en özlü cevaptı.

Ben bu Newroz gecesi dolayısıyla Yüce şehitlerimizin huzurunda saygıyla eğiliyorum. Bu bayramı bize hediye eden dört taraftaki şehit ailelerini saygıyla selamlıyor, bayramlarını kutluyorum. Dağlarda onurumuzu koruyan gerillaların, kışlalarda görev bekleyen peşmergelerimizin bayramını gururumu gizlemeden kutluyorum. Fedakarlığın en büyüğünü gözlerini kırpmadan yapan Zilanlar'ı, Leyla Qasımlar'ı NEWROZ'un ta kendisi olduklarının bilinci ile huşu içinde selamlıyorum..

Ayrıca fedakar yurtsever-milliyetçi tüm Kürt İnsanları'nın bayramı kutlu olsun..

2007-03-20

Sirac (bilgin) Kekuyon

2007-03-22




Gorusunuz