stratejik, taktik ve destek psikolojik savaÅŸ

Psikolojik savaşım yürütülürken veya başlangıçta, yönelinen hedefin özelliği dikkate alınarak planlama yapılır. Çünkü savaşımda kullanılan materyalin özelliği ve savaşımın karekteri, yönelinen hedefe göre değişebilir. Bu planlamada hedefin özelliği itibariyle PS'ın üç alt kolu ayırt edilir (dikkat, saldırgan TC psikolojik savaşımın yürütücüsü olarak alınmış, direnişçi Kürt Halkı hedefte farzedilmiştir):

1) Stratejik psikolojik savaşım; Psikolojik savaşımın bu türünde hedefte tüm direnişçi halk vardır. Stratejik PS tüm halka, halkın başlıca anahtar şahsiyetlerine (eşrefa), demokratik kuruluşlarına, din adamlarına, aşiret reislerine, aydınlarına ve siyasi partilerine yönelik olarak (onlara karşı) büyük bir etkinlik ve kararlılıkla yürütülür. Barışta, kriz anlarında ve savaşta başka taktiklerle yürütülen stratejik PS, çok kapsamlıdır ve bağımsızlığını elde edememiş uluslar için ölüm kalım meselesidir. Lazlar'ın böylesi bir psikolojik savaşım sonucu yok olma noktasına geldiklerini unutmamak lazım. 1999'a kadar Kürdistan'da çok kanlı bir savaş, daha sonra da İmralı'dan Kürt Halkı'na dayatılan Türkiyelileşme konsepti ve şimdi de şiddetle bastırılmaya çalışılan halkın kimliğini koruma koruma mücadelesini yaşıyoruz. Saldırganın savaş süreci boyunca, bilhassa 1993'ten beri tüm olanaklarını kullanarak ve bilimsel metodlarla yürüttüğü stratejik psikolojik savaşta hedef, ulus olarak direnişçilerin ve onların bir parçası olan cephe gerisindekilerin (milislerin) morallerini bozmak, onların savunma arzularını kırmaktır. Anahtar şahsiyetlerin morallerini bozdunuz mu, onların etkiledikleri kitleyi de dağıtma olanakları artar. Çünkü bazı geri kalmış toplumlardaki anahtar kişiler (mesela aşiret reisleri), o toplumun kendisi ile eştir. Reis gitti mi arkasındakiler de gider. Şimdiki Kürdistan'da reisin yerine mahalli liderleri koyunuz.

Türk özel savaş makinası, direniş hareketinin yayılmasından itibaren; satın alma, tehdit veya duygularına hitap etmek suretiyle böylesine kilit mevkide bulunan pekçok Kürt şahsiyetini kazanmış, onları özel savaşın birer neferi haline getirmiştir. Onlar da kendilerine inanan kişileri direniş hareketinden koparmak için ellerinden geleni yapmışlardır. Mesela; aşiret reisleri koruculaştırdıkları aşiret adamlarını, avuçlarına bir kaç kuruş sıkıştırarak silahlandırmış, kendi kardeşleri ile savaşmak üzere cepheye sürmüşlerdir (bu biraz da taktik ps'ye girer). Aynı şeyi vaızlar camilerde, öğretmenler okullarda ya yapmış ya da yapmaya zorlanmışlardır. 1950'li yıllardan beri örgütlü bir şekilde varlığını sürdüren kont-gerilla ise daha önce çengel attığı bu tür şahsiyetleri, direniş hareketi başladığında çeşitli şekillerde kullanılmak üzere psikolojik savaş kurmaylarının emrine vermişlerdir. Saldırganın stratejik psikolojik savaşta hedefi politiktir. Saldırgan, bu suretle varmak istediği politik amaca (burada Kürt Halkı'nın susturulması, direnişinin kırılması amaçlanmıştır) en kestirme yolla varmak ister. Kısacası hedef politiktir.

2) Taktik psikolojik savaş: Saldırganın yürüttüğü taktik psikolojik savaşın hedefinde düşman askeri birlikler (misalimizde gerilla ve peşmerge) ve sivil halkın bir kesimi (milisler) bulunur. Amaç; direnişçilerin savunma ve savaşma arzularını kırmak, morallerini ve savaşçı ruhlarını zedelemek, direnişçi saflardan kaçışları hızlandırmaktır. Türk Devleti, bu konuda direnişçi saflarına yerleştirdiği ajanlardan da yararlanır. Ajanların dışında da çeşitli araçlardan yararlanılır. Bu araçların en başında radyolar, uçaklardan atılan bildiriler, telsizler, provokatörler gelir. Gerillaların içine sızan bazı ajanların faaliyetleri hep bilinir. Direnen halk nerede ise tümüyle ajan-provokatörlere karşı el yordamı veya gerillaların uyarması sonucu hassas kılınmıştır. Geçmişteki deneyler halk arasında hep ağızdan ağıza anlatılır. Bu tipler teşhir veya tecrit edilir. İtirafçılar bunlardan bazılarıdır.

Türk Devleti, taktik psikolojik savaş alanında bilhassa son zamanlarda TV ve radyoları çok etkili bir şekilde kullanmaya başlamış bulunuyor. Hedef kitle sıcak temasta ayakta kalanlardır. Doğrudan doğruya gerilla ve milislere hitap eden programlar bilhassa "bölge" radyolarında gün boyu yayınlanır oldu. Saldırgan bu savaş türü ile askeri hedeflerini gerçekleştirme amacındadır. Gerillayı yenilgiye uğratacak ortamı yaratmak isterler. Bunun için kendi güçlerini abartıcı, gerilla kayıplarını aşırı gösteren yayınları eksik etmezler. Maksat, marjinalleştirme masalını kafalara yerleştirerek, direnmenin beyhudeliğini vurgulamak, moralleri bozmaktır. Bundan dolayı Türk Ordusu'nun edindiği yeni teknolojiler sık sık abartılarak verilir. Bu teknolojik gelişmenin artan manevra yeteneğini birlikte getirdiği gösterilmeye çalışır. ¨Bir günde altı taburu bölgedeki dağlara indirdik¨ gibi propaganda amaçlı açıklamalar boşuna değildir. Kısacası hedef askeridir.

3) Güçlendirici psikolojik savaş: Saldırgan bu savaş türü ile hedef kitle olarak kendi öz kaynaklarını (halk ve orduyu) alır. Asıl olarak onları sakinleştirmeyi, onlara zaferin yakın olduğunu aşılamayı amaçlar. Böylece halkın ve ordunun bozulması muhtemel moralini, savaşma (burada saldırı söz konusudur) arzusunu yüksek tutacaktır. Bilindiği gibi direniş hareketi başladığından beri Türk Ordusu'ndan kaçışlar hızlanmıştır. Savunma bakanlığından sızan rakamlara göre Türkiye'de 300-350.000 asker kaçağı vardır (1998 itibariyle). Askere alınanlarda ise savaşma arzusu çok azdır. Operasyonlarda mevzisine yerleşen asker, sadece savunma durumunda kalmak istemektedir. Bunun yanında askere giden delikanlılarda çeşitli psikiyatrik hastalıklar başgöstermektedir. Bu tür rahatsızlıklar bir problem olarak orta yerde duruyor. Güclendirici psikolojik savaş, -ki bunun en bariz örneklerinden biri TGRT'de yapılan Mehmetçik programıdır- askerliği sevdirici yöntem bulmaya ve uygulamaya çalışır. Ayrıca ¨gazi¨lerle ilgili moral programları da ihmal edilmez. Askere gidiş sahneleri abartılarak verilir.

Türk Devleti, bu saptırıcı psikolojik savaş yöntemini uygularken araç olarak sporu, bilhassa futbolu çok ince bir şekilde kullanır. Halkın günlük gailelerden sıyrılıp, hatta biriken kinini yanlış yerde kusup boşalması için futbol maçları Türk Devleti'ne geniş olanaklar sunuyor. Sahada doğru karar vermeye uğraşan bir hakeme galiz küfürler savuran Türk insanı, sanki kendisine zulmeden yöneticiye bağırıyormuş gibi rahatlar ve evine öylece döner. Çok geniş bir alana yayılan futbol ligleri bu konuda özel savaş yöneticilerine geniş olanak sağlar.

Güçlendirici psikolojik savaşta önemli momentlerden biri de ülke ekonomisinin ne kadar sağlam temellere oturduğu, ülkenin itibarının yüksekliğidir. TV'ler, ekseriyetle harika mekanlarda yapılmış diziler yaparlar. Türk aile yapısının sağlamlığının işlenmesi önemlidir. Bazı TV'lerin rating uğruna ahlaksızlığı teşvik eden yayınları, ilgilileri kızdırmasına rağmen, bu kanalların psikolojik savaşın diğer tiplerinde sağladıkları yardım dikkate alınarak fazla ses çıkarılmaz. Üstelik halkın dikkatini savaştan, süren yoksulluktan veya işsizler ordusundan çekip hayal dünyasına sevkettiği için kendilerine yararlı bile oluyor bu programlar. Türkiye'nin dış ittifaklarının sağlamlığı her zaman ön plana çıkarılır. Türkiye-ABD ittifakının sağladığı savunma olanakları bundan dolayı sürekli işlenmektedir. Bu savaş türü aynı zamanda işgal edilen yerlerdeki halka ve dış dünyaya yönelik olarak da yürütülür. Amaç işgali meşrulaştırmak veya haklılığını tescil ettirmektir, ki bu da ancak destek psikolojik savaşla mümkündür. Kısacası hedef direnişi kırmaya yarayacak yardımcı faktörleri harekete geçirmektir.

Sirac Bilgin

2006-09-19




Gorusunuz