Psikolojik SavaÅŸ-V: Korunma

Informasyon savaşımında kesin bir korunma veya savunma yöntemi yoktur. Çünkü ipin ucu hiç kimsenin elinde olmayan bir yumak veya kaynağı belli olmayan bir nehir, suyu bilgi olan bir nehir söz konusudur. Bu durumda bilgi bombardımanına tabi tutulan bir topluluk veya toplumun fertleri, bu bombardımana karşı koymak için yanlış ile doğruyu ayırd edici bir genel kültür seviyesine ermek zorundadırlar. Bilhassa kadro ve lider seviyesindeki şahsiyetler, kollektif çalışma mekanizmalarını harekete geçirerek, hiç bir komplekse kapılmadan birlikte mücadele ederek bu tür saldırıları aşmak zorundadırlar. Saldırganın IT vasıtasıyla yaydığı ¨bilgi¨, belki Kürt Toplumu'nu doğrudan doğruya etkilemeyebilir. Ama bunu yapmakla saldırgan, Kürt Toplumu'nun bir parçası olan elit bir topluluğu saptırabilirse, bu, entellektüel birikimi yüksek olan önemli bir kesimin umutsuzluğa düşmesini birlikte getirecektir. Bu umutsuzluk, farkına varılmadan dalga dalga yayılabilir, genel Kürt kitlesini tümüyle etkiliyebilir. Hareketin liderliği bu umutsuzluğu dağıtmak için konvansiyonel metodlarla mücadele etmeye kalkınca, işlerin o kadar kolay olmadığını anlayacaktır. Entellektüel, adı üstünde kitabidir. Gördüklerine inanır. Gördükleri ise saldırganın ekrana getirdiği seçilmiş ¨bilgi¨lerdir. Düşmanın kendi versiyonu. Liderlik, bu durumda ister istemez konvansiyonal metodları terk etmeli, savaşıma modern metodlarla bir ucundan katılmalıdır.
Saldırganın kullandığı metodlarla savaşıma girişen bir direniş liderliği, bunun yan etkilerini de görecek, saldırganın dayandığı kitleyi de aydınlatabilecektir. Kitabın yayınlandığı sırada yayın hayatını devam ettiren Kürt Televizyonları'nın yayınları ile Türkiye ve Kürdistan genelinde ufak da olsa yaşanan aydınlanma, karanlığı çok seven saldırganı müthiş tedirgin etmiş bulunuyor. TV'den çok daha ucuz bir bilgi yayma aracı olan bilgisayarların yagınlık kazanmaya başlaması, bize bir alarm etkisi yaratmalıdır. Çünkü bilgisayar sadece TV'nin yayın yaptığı dili bilenlerin kullandığı bir araç değildir. Eğer dünya çapında konuşulan İngilizce gibi bir dilde ve iyi formüle edilmiş bilgiler sunulursa, dünyada 100 milyon insan bu bilgileri kullanabilir, aydınlanabilir. Türk Devleti'nin tek taraflı olarak yönlendirdiği veya yönlendirmeye çalıştığı dünya kamuoyu bizim coğrafyamızda neler cereyan ettiğini anlayabilir. Çok cüz'i kaynaklarla yürütülen Kürt diplomasisi bu sayede daha etkili çalışabilir.

Diğer bilgilerin sızması ise konvansiyonal metodlarla mümkündür. Özellikle Düşman'la birebir karşı karşıya bulunan Kuzey'de ağızlar oldukça sıkı olmalıdır. TV'deki konuşmalarda detaylara girilmemelidir. Askeri alanda cephelere yayınlanan telsiz emirleri oldukça iyi şifre edilmeli, şifreler mümkün mertebe sık değiştirilmelidir. Telsiz konuşmaları saldırganı saptırıcı olmalı..vs.. Bunlar zaten Gerilla tarafından çok iyi biliniyor.

Elektronik alanda verilen savaşım ile ilgili özet bilgilere burada son veriyorum.. Eğer ihtiyaç duyulursa gelecek yazılarda Bu kez diğer metodlara geçebilirim.

Sirac Bilgin

2006-09-19




Gorusunuz