Psikolojik SavaÅŸ-IV: EtkileÅŸim ve aldatma

Multimedya tekniği sayesinde, bir bilgisayar ve bir modem sahibi olan herkes, dünyadaki bilgisayarlarda dolaşan istediği tüm bilgilere, mesela; özel sayfalardaki bilgilere, tanıtma bilgilerine, satış sayfalarına, TV'lere, radyolara, gazete sayfalarına, kitaplara, müziğe, filmlere, video ürünlerine, mektuplara, resmi belgelere ulaşabilir. Alıcı, tabii ki bu bilgi ve belgeleri kendi öz ölçülerine ve seçimine göre şekillendirmek suretiyle alır. Alıcının neyi alacağına dair kendi öz takdiri vardır. Bu sayede alınacak bilgileri kendi süzgecinden geçiren alıcı böylece hangi bilgilerin inandırıcı olduğuna da karar verir. Bu seçme olanağının olması, yani internette dolaşan bilgilerin alternatifler sunmasının pekçok avantajları vardır. Böylece, bir avuç insanın kitleleri aldatması veya bilgi dolaşımının tekelini ele geçirmesi, belli bir seçkinler grubunun bilgi ve iletişimi kontrol altında tutması, bilginin sansür edilmesi gibi olumsuzluklar imkansızlaşır. Internet, ülkeler arasındaki sınırı kaldırmıştır. Rejimin aksi gayretlerine rağmen, isteyen istediği bilgilere bir bilgisayar ve bir modem kullanarak ulaşabilir. Bunlar işin avantajlı taraflarıdır.

Bir de kötü yanları vardır bu informasyon dalgalarının. Bir tarafıyla bu kadar bilgi akışında gerçekte bilgi sayılması gereken şeylerin yüklenmesi azalır veya yüklenen bilgilerin hassasiyetle seçimi azalır. Bilgilerin aşırı yüklenmesi, bir diğer yönüyle, doğru (kaliteli) kararların alınmasını bir nevi engeller veya gerçekten aşırı bir şekilde bilgi yüklenmesi söz konusu ise kişinin karar verme kaabiliyetini tamamen engeller. Bunun Kürt Tarafı ile bir ilgisi yoktur. Çünkü Kürt Tarafı şimdiye kadar internet kullanarak karar verme durumunu geliştirmiş değildir. Böylesi bir durum olsa olsa Türk Tarafı'nı veya onlar adına propaganda savaşı yürüten bazı müttefiklerini ilgilendirir.

Kendilerine IBT (Internet Black Tigers) adını veren Tamilli bir grup yurtsever, ki bunlar Tamil Kaplanları örgütünün sempatizanlarıdırlar, Sirilanka'nın hakimi olan Lenkeliler'in dünyaya yayılmış olan büyükelçiliklerinin e-maillerine saldırmışlar. IBT, kendisini Tamil Kaplanları arasında yer alan bir grup entellektüel olarak tarif ediyor. Bunlar kendilerine, kendi tabirleriyle Srilanka temsilciliklerinin e-maillerine (elektronik postalarına) karşı suikastçılığı iş edinmişler. Böylece Srilanka hakimlerinin propaganda faaliyetlerini felce uğratmışlar. IBT'ye göre 1997 yılı boyunca yaptıkları elektronik saldırılar sadece bir uyarı olarak algılanmalıdır. Bu bilgiler ABD'nin hazırladığı ¨global terörizm¨ adlı raporda da yer almıştır. Kürt Hareketi için bunun önemi şudur: Eğer çok iyi hazırlanmış ufak bir grup Kürt entellektüeli kendisine Türk Büyükelçilikleri'nin propaganda amaçlı olarak kullanılan e-maillerini hedef alırsa, Türk Devleti'nin propaganda faaliyetlerinde kullandığı materyali nakletme işlemini 1960'lı yılların kurye sistemine çevirebilir, ki bu hem oldukça masraflı hem de büyük emek isteyen bir iş olur. Yani birer bilgisayar ve birer modem kullanarak Türk propaganda sistemi çökertilebilir.

Sirac Bilgin

2006-09-19




Gorusunuz