Psikolojik savaş:I, İnformasyon savaşımı

İnformasyon savaşımını açıklamak için, informasyon deyince ne anlamamız gerektiğini bilmek zorundayız. Sahi ne anlama gelir informasyon? Informasyon, bir mesajın içeriği veya anlamıdır (bkz; A theory of information warfare, Colonel Richard Szafranski). Buna göre savaşta veya düşmanca ilişkilerde, en geniş anlamıyla informasyon, her vasıtayı kullanarak (düşmanın) inanç ve bilgilerine ulaşılmasıdır. Kelime fenomenadan türetilmiştir (bkz; cornerstones of information warfare-CIW). Fenomana, gözlemlenebilir olgu ve olaylardır, ki bir anlamıyla etrafımızda cereyan eden herşey fenomena olarak tanımlanabilir. Fenomenanın informasyona dönüşmesi için algılanmalı ve yorumlanmalıdır. Yani muhakeme süzgecinden geçirilmelidir. Bu durumda informasyon iki şeyin (daha doğrusu iki aşama) sonucu (oluşur); birincisi, (algılanan) bir fenomenanın yorumlanması (ki buna data denir), ikincisi, (beyinsel) talimatın gereği bu datanın yorumlanması ve anlamlı hale getirilmesi.

Bu ayırım önemlidir ve çabucak bilinen bir paradox tarafından kuşatılır. CIW'de verilen misali tekrarlayarak olayı izah edelim: Bir ağaç devrildiğinde, etrafında duyacak biri yokken, bu devrilme olayı bir gürültü yaratabilir mi? Yani duyacak biri olmadıktan sonra gürültü denilen informasyon yok sayılacaktır. Bu informasyon kaydedilmez. Oysa ağacın devrilmesi olayı ile atmosferde basınç dalgaları oluşur. Bu bir fenomenondur (görüntü ve olaydır). Bu olaydaki fenomenon gürültüdür (biri duyarsa). Yıkılan bir ağacı ifade eden gürültü (şeklindeki) bilgi, birinin kulağı bu olayda oluşan basınç dalgalarını algılarsa (ancak o zaman) oluşur, (bu) yaratılmış data(dır), beyinin (bu olay hakkındaki) izlenimiyle bu data tanımlanabilir bir devrilen ağaç sesine dönüşür. Bu olayı duyan şahsın zihninde olay bir anlam kazanmadan, devrilen ağaç olayı yoktur.. Bilgi, her zaman gerçeğin kendisinin aksettirilmesini, algılanan, yorumlanan gerçeğin kendisinin ifade edilmesini gerektirir. Gerisi söylentidir.. Başta fenomena vardır. Fenomena informasyona gözlem ve analiz sayesinde dönüşür. Bundan dolayı informasyon, soyutlanmış fenomenadır..

Kaliteli informasyon, onu elinde tutan için sis perdesinin kalkması demektir. İyi bir informasyonla donatılmış olan komutan, rakibine karşı üstün bir avantajla çıkar. Bir üsse saldıran gerilla timi, baskından önce görerek ve algıyı bilgiye dönüştürerek elde ettiği gerçek informasyonu kullanarak harekete geçtiğinde, bu gerilla timinin hareketliliği hakkında gerçek bilgiye sahip olmayan rakip komutanı gafil avlar, onun komuta ettiği üsse büyük zarar verme şansına sahip olur.

Saldırgan, informasyon savaşımı sayesinde, bir yönüyle direnişçileri, elde ettikleri informasyonu kötüye (saldırganın aleyhine) kullanmaktan alakoymak, fakat kendi çıkarları açısından elindeki informasyonu mümkün olduğunca direnişçiler aleyhine istismar etmek gibi bir hedef güder. Amerikan Ulusal Savunma Üniversitesi'nden Dr. Martin C. Libicki, informasyon savaşımının kendi başına yürütülen bir savaşım tarzı olmadığını kaydediyor. Ona göre informasyon savaşımı, altı ayrı savaş metodu içinde (bu metodlarla birlikte kullanıldığı farz edilerek) mütalaa edilmelidir. Bunlar; yönetime dayalı, psikolojik alana dayalı, elektronik alana dayalı, kaba informasyona dayalı, ekonomik temele dayalı, sibernetike dayalı, bilgisayar programcılığına dayalı savaşım metodlarıdır. Mesela; yönetsel alanda, direnişçilerin eğilimleri hakkında edinilen bilgilerden yola çıkılarak karşı tedbirler alınır veya psikolojik alanda, ileride değineceğimiz dört metod kullanılarak eldeki bilgiler değerlendirilir vs. Hatırda tutalım ki bu metodlar, sıcak savaş günlerinde fiziki temas metodları ile karıştırılarak pratik alana sokulurlar (bazan da biribirleri ile entegre edilerek)..

(Bu yazılar 1997'de, o zamanki şartlara göre yazılmış olan "Psikolojik Savaş" adlı yayınlanamamış olan kitabımdan alınmıştır. Kaynak belirtilmeden yayınlanamaz)

Sirac Bilgin

2006-09-18




Gorusunuz



BVhsMCUVvJrhEZ

baljlh

2011-07-18 05:39 - IMBhVa yifctjxatpdh, [url=http://fszrukeqjbbx.com/]fszrukeqjbbx[/url], [link=http://qupjgdqrijzn.com/]qupjgdqrijzn[/link], http://sfpszcksdzyt.com/