Gamsızlar

Kürdistan'da aydın veya yazar olarak ortalıkta boy verenlerin önemli bir çoğunluğu gamsızlar sınıfına girer.Bunlar bazan bir örgütün has elemanı kesilirler, bazan sükunetin akıldaneliğini yaparlar. Bazan başkalarının gölgesinde parti kurmaya soyunurlar, bazan da olanı yıkmaya..

Gamsızın pek umurunda değil Kürt Milleti'nin çektikleri. Açlıktan fuhuşa sürüklenenleri soyut kurtarma planları ile ortaya çıkarlar, ama asıl yaraya neşter vurmak işlerine gelmez. Sokak çocukları üstüne ağıtlar dizerler de, onları sokağa döken Türk Devleti'nin süngüsü kendilerine fazla sivri gelir. Lafta "Türk Devleti"ne karşı çıkmak, ama özde yapılanları sessizce kabullenme canbazlığı bu gamsızlarda.

Gamsızlar hep yıkıcı olmuşlardır. Yapıcılık, birleştiricilik onların ben merkezci kafa yapılarına uymaz. Bütün güçleri ile bölme çabası bunların işi. Karşısındaki yokoldu mu sıra kendilerine gelecek diye avuçlarını oğuşturarak beklerler. Düşman'ın yoketme planları onların umurlarında bile değil. Varsa yoksa kendileri.

Gamsızlar sıkı Kürtçü geçinmekten de geri durmazlar. Onların kürtçülüğünün bir hobiden ibaret olduğunu bir kendileri bilmez. Dağlarda on gerillanın şehit düştüğü gün, onların seyredecekleri güzel bir komedi filmi seçmekle meşgul olduklarını tahayyül edebilirsiniz. Türk Ordusu Kürdistan'a büyük yığınak yapmışsa bunun sebebi rakip bildikleri örgüttür. Tutuklanmalar ağırlaşarak devam ediyorsa buna sebep "provokatörler"dir. Terörle mücadele Kanunu masaya yatırılırken gözleri hep buna sebep olan Kürtler'i arar.

Gamsız kişi rahatına oldukça düşkünkür. Ama arasıra "bu millet için neler çektiği"ni gösteren propagandalardan da geri durmaz. "Ben fılanca önemli kişi ile ağız şapırdatırken" başlayan makaleler onların en büyük gıdası.

Geçenlerde gamsızın birini bir TV'deki bir röportajda dinledim. Parti kuracakmış. Çok da iyi eder. Kürtler'in örgütlü mücadeleye ihtiyaçları var. "Legal" olacak ve silahlı mücadeleye karşı olacakmış partisi. Partisi sadece Kürtler'în değil, başkalarının da haklarını koruyacakmış. Federasyonu programlaştıracakmış. İşte tam da bu sırada röportajı yapan gazeteci can alışı soruyu patlatır: "Türkiye şartlarında bu saydıklarınızı böyle bir parti ile yapmak mümkün mü?".. Cevap oldukça hazin: "Pek mümkün değil gibi görünüyor" vs şeklinde uzar gider..Peki bu mümkün değilse hangi alternatif mümkündür diye sorası geliyor insanın. Mümkün olan başka alternatifler ya silahlı mücadele (ama klasik anlamda olmayan bir silahlı mücadele), ya da teslimiyet ve bu suretle kaderimizin tayinini Düşman'ın insafına terketmek değil midir?

Diğer bazı gamsızlar ise imza topluyor, Düşman basınını kullanıyor, yırtınıyor ki Kürtler kayıtsız şartsız silah bıraksınlar. Silah bırakmasını istedikleri takım ise neden silah kullandığını bile halka doğru dürüst izah etmiyor veya daha da kötüsü edemiyor. Örgütlerin çıkmazı Kürt Milleti'nin çıkmazı haline getirilmişken, Düşman sevinmesin de kim sevinsin?

Ama tabii ki biz silahlı örgütü gamsız olarak nitelemiyoruz. Şiddetle eliştirdiğimiz büyük hataları vardır. Yönetimin tutumunu Kürdistani bulmuyoruz. Bunlar doğrudur. Ama gamsızlık bambaşka bir şeydir. Gamsız ulusal kişiliğini ya tümden kaybetmiştir, ya da Düşman'ın Psikolojik savaşının esiridir. Beyni teslim alınmıştır ve çevresine de aynı şeyi empoze etmektedir. Kürdistani kişiliğe yabancılaşmıştır. Gamsız Kürdistan'ın bağımsızlık sorununu, nihai kurtuluşunu ciddiye almayacak kadar densizdir. Bağımsızlık için çaba harcayanları maceraperest olark gösterir ve o küçük beyni ile bu insanları küçümser.. Bazan düşüncelerini açıkça beyan etmez. Hatta doğru düşünüyormuş gibi kalem oynatır. Ama neticede tüm yaptığı şey meseleyi sulandırmak, gençleri rehavete sevk etmektir.

Gamsızlar doğmakta olan ciddi oluşumları fark ettiklerinde o oluşumu baştan boğmak için ellerinden gelen her manevrayı çevirirler. Son zamanlarda WP çevresinde koparılan fırtınalar, yaratılan provokasyonlar hep bu temeldedir. Teorik problemlerini halletmiş ve artık örgütlü bir güç olarak ortaya çıkmak için canlarını dişlerine takmış olan çekirdekten yetişmiş olan bu aydın-militan insanlar, hiç bir "ağabey"e başvurmadan örgütlenme aşamasını doğru bir yönelişle tamamlamak veya kardeş örgütleri dönüştürerek Kürdistani bir çizgiye getirmenin çabası içindedirler. Her yönüyle genç olan bu beyinlerin başarılı bir Kürdistani çizgiyi oturtmaları için WP olarak elimizden gelen yardımı elbette esirgemeyeceğiz. WP bu insanlarımızın örgütlenmesi veya kardeş örgütleri dönüştürmesi için serbest bir platform olmaya devam edecektir.

WP'yi yıkmak tecrubeli yıkıcıların haddine değildir. Bir imandır bu flatformu ayakta tutan. Kürdistan davasına en çetin ve aynı zamanda en elverişli şartlarda müdahale edenlerin sahip olduğu ve "yan Kürdistan, yan neman" olarak özetlenebilecek bu iman genç beyinleri ayakta tutan başlıca enerji kaynağıdır. Gamsızlar varsın bazı platformları ahlaksızca kullanarak bizi karalasınlar, biz onların da Kürdistani iman pınarından faydalanarak bize kardeşçe omuz vermelerini diliyoruz.

Kürdistan davası yüce bir davadır, kutsaldır. Küçük hesaplarla bu davayı kirletmeyelim

2006-06-19

Sirac Bilgin

2006-06-19




Gorusunuz