Azeriler Med mi?-I

Problem
Azeriler, günümüzde Medler'in hakim oldukları toprakların önemli bir bölümünde yaşıyorlar. Konuştukları dil, Farsça kelime bolluğu ile tanınır. Ama ana gövde olarak yine Türki Kavimlerin kullandığı dil hakim. Nereden geldiği, ırksal mensubiyeti az da olsa tartışmalı olan bu halkı, bazı yazarlar Kafkas Halkları'ından bir grup olarak niteliyorlar. Gerçekten öyle mi? Ne zaman Azerbaycan'a hakim oldular?. Genetik araştırmaların verdiği sonuç Azerbaycan'a şu anda hakim olan halka "yeni" bir kimlik kazandırır mı? Bunu irdeleyeceğiz.

Materyal ve metod
Metod olarak benim geliştirdiğim tarih araştırma formunu takip edeceğim. Buna ek olarak deskription (betimleme-ki yukarıda yaptım) ve definition (tarif) gibi ögeleri de kullancağım. Subjectivizmden kurtulmanın en iyi yolu objectivizmi çok iyi uygulamak, sonuçta; geçerli-valid, güvenilir-reliabl bir metin inşa edilebilir. Materyal olarak elimizde; İslami vak'a nüvislerin geride bıraktıkları eserler, Avesta, tarihi kalıntılar, Batılı Araştırmacılar'ın vargıları, İran tarihi ile ilgili buluntular, Asur yazıtları, Pers yazıtları bulunyor

Çözüme varmak için aykırı bir yol
Ben daha önceki araştırmamın sınırlarını genişletmek zorunda kaldığım için, ki o araştırma dar bir tarih kesitine has idi, metodolojik yürüyüşü de bozmadan bir kaç kesitte problemi çözmeye çalışacağım. Fakat önce Genetik'in bu probleme etkisini ele alacağım.

Genetik araştırma bir halkın kökenini belirleyen en iyi yöntem midir?
Biz tıp mensupları, genetik disiplinini de içeren sistemli bir akademik öğrenimden geçtiğimizden bu konuda Veteriner ve ziraatçı akademisyenlerle boy ölçüşebilecek bir avantajla konuşabiliriz. Hele konu insn ise Tıbbın genetik disiplini elbette tektir. Şunu diyebilirim: Genetik, ırk ve milliyetin veya kümesel mensubiyetin saptanması için çok iyi bir yardımcı araç değildir.

Temelde yatan tıp bilgime rağmen günlerdir araştırıp soruşturuyor, konu hakkanda bilgime eklemeler yapıyor ve eskiyi tazelemeye çalışıyorum. Fakat yine de İnternette gözüme ilişen bir basit fakat derin makale bu konuda bana çok şey anlattı. Natalie Anger'in kaleme aldığı makalede yazar şu veciz vargıyı yazıya döküyor:

"As it turns out, scientists say, the human species is so evolutionarily young, and its migratory patterns so wide, restless and rococo, that it has simply not had a chance to divide itself into separate biological groups or "races" in any but the most superficial ways"

Devamında Dr J Craig Venter'den, ki adam Celera Gomics Corporation'un başıdır (Rockville'de), Şöyle bir alıntı yapıyor: "Irk sosyal bir konsepttir, bilimsel (bir konsept) değil..
( http://www.nytimes.com/library/national/science/082200sci-ge netics-race.html)

Bütün bu aleyhte faktörlere rağmen biz yine de bir süre genetik metodu izleyelim. Unutmayınız; insanların genlerinin %99'u biribirinin aynısıdır. Geriye kalan %1'i esas alarak da zayıf da olsa bir değerlendirme yapılabilir. Bunun için iyi bir örnekleme metodu gerekir. Bizim misalimizdeki "Azeri" denilen sosyal küme, kalın çizgileri ile ikiye ayrılır: Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki küme ile daha güneyde İran'ın sınırları içinde kalan küme. Özellikle bağımsız Azerbaycan'daki contamination (bir nevi melezleşme, kirlenme) oldukça dikkat çekici. Çünkü orada inigeneous (oradan kök alan) halkların yanında Ermeniler, şimdiki Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurulduğu topraklarda devlet kurmuş olan göçmen Albanlar (Arnavutlar) Kürtler gibi ayrı halklar mevcuttu. Turkomanlar, genel olarak tüm Azerbaycan'a infiltration şeklinde, yani bir kerede değil, çok küçük gruplar halinde geldiklerinde daha önceki yerleşik halklarla elbette karışmışlardı. Güney'de karışım, daha az gibi gözüküyor. Bazı okuyucular bu "Turkoman" belirlemesinin nereden geldiğini sorabilirler. Bunu Azriler'in en ırkçı milliyetçileri bile kendilerine yakıştırmışlardır. Bir cümle alalım bunlardan:"Irak'ta en büyük Azeri şehri Kerkük'tür" Burada Azeri ile Turkoman aynı anlamda kullanılmış oluyor..

Bu durumda genetik değerlendirmeler haliyle daha da şüpheli karşılanır. Ama varsayalım ki, elde edilen sonuç itibariyle Azeriler'le Türkler arasında genetik bir köprü kurulamadı. Bu, Azeriler'i direkt olarak Medler'in mirasçısı kılar mı? Buna hayır dememize rağmen bilimsel metodla yörümeye devam ederek teorimizi takdim edeceğiz. Hem bu durumda bile Azeriler'in, Aryan Irkı'na mensup olmak yerine, Yafetik bir halk grubu olma ihtimali bile söz konusu olabilir.

Düşünelim ki Bölgenin eski hakimi olan Kürtler'in genetik yapıları "da" Aryanidir. Ama yine hatırlatıyoruz: "Race has no genetic basis".. Biz Aryani gruptan "Azeri diye bir halk tanımıyoruz. Bu aşağıda ismi verilen grubun da ortak görüşüdür. Kürt Milleti'nin Linguistic anlamda Asya'daki akrabaları sadece; Baluchi, Brahui, Parsi, Sindhi, Pakistani-Karachi, Pathans, Makrani, Hazara, and Gujarat dillerini kullanan halklardır..

Lluís Quintana-Murci, Raphaëlle Chaix, R. Spencer Wells, Doron M. Behar, Hamid Sayar,Rosaria Scozzari, Chiara Rengo, Nadia Al-Zahery, Ornella Semino, A. Silvana Santachiara-Benerecetti, Alfredo Coppa, Qasim Ayub, Aisha Mohyuddin, Chris Tyler-Smith, S. Qasim Mehdi, Antonio Torroni, ve Ken McElreavey gibi geniş bir grubun yürüttüğü çalışma sonucu elde edilen veriler İran'da başka hiç bir halk grubu aynı gruba girmez. By the American Society of human genetic, in; American Journal of human genetics, May 2004).

Genetik alanındaki gezintimiz bize fazla bir şey vermeyince biz bu kez de normal tarih araştırmaları kalıbımızı kullanarak (biraz değişiklikle) sonuca varmaya çalışacağız..(devam edecek)

2006-06-03

Sirac Bilgin

2006-06-03




Gorusunuz