Mayıs Direnişi (Güney) ile ilgili bir hatıram

1975'in sonbaharı idi. Mesut Barzani, ellerine bir mektup vererek, Arkadaşlarından Hasan (Kerim Sincarî) ve Selim'i (Cewher Namiq'ı) TKDP'deki en eski kadro ve yöneticimiz (........) ya gönderdi. Mektupta bu arkadaşların kendisini temsil ettiğini, onlara kendisine davranıldığı gibi davranılmasını istedi. Bu arkadaşımız zamanın Parti Sekreteri (..........) e danışarak Barzanî temsil eden Selim ve Hasan'ı Gundik yakınlarındaki gömmeler'e (kışlık veya yazlık hayvancılık kulübelerine yerleştirdi. Bu iki arkadaşa bir de daktilo temin edildmişti. Neler cereyan ettiği kısa bir süre içerisinde yayınlardan sorumlu olan bana ve diğer arkadaşlara bildirilmişti. Devrim veya direniş yeniden başlatılacaktı.

Kısa keseyim, ilk bildirilerini biz hem Arapça versiyonu ve hem de bizler tarafından Türkçe'ye versiyonu istenilen ve istediğimiz miktarda yayınladık. IKDP-Geçici Komuta'nın (veya Geçici Komite'nin) kuruluşu ilan ediliyordu.. Bildiri Milliyetçiler arasında büyük sevince, Marksist Kürtler arasında ise "gericiliğin hortlaması" olarak algılanarak "istihzaya yol açmıştı. Daha önce YNK'nin kuruluş bildirisi de (1 Haziran 1975) bu kesime ulaşmıştı.

Biz, daha sağlam bir anlatımla parti yönetimi, bu bildiriden sonra Şırnak ve Cizre'deki bazı arkadaşlarımızı direkt olarak bu İkili'nin emrine vermiştik. Silah geçirilmesi, kadroların nakli bu arkadaşların görevi idi. Biz ise tam da bu sırada "Xebat-Ji bo reya azadi û yekiti"yi çıkarmaya başladık. Böylece tam bir işbirliği içinde çalışan bizler, 1976-Mayıs'ında bir kaç karakol baskını ile başlayan yeni devrimin bildirisinin yine hem Arapça ve hem de Kürtçe versiyonunu istenilen miktarda bastık ve her tarafa yaymaya başladık..

O sırada Kadrolarımızdan biri İstanbul'da bir Fakülte'nin imtihanını kazanıp oarada okumaya başlamıştı. Biz de öğrenciler arasında bir canlanma yaratmak için bu arkadaşa güveniyorduk. Bildirileri aldığımız g,bi doğruca İstanbul'a yollandık. Bu arkadaşı bulduk ve durumu anlattık. Şnlar da gazetelerden okumuşlardı. Eylemleri YNK'nin başlattığını sanmış, sabaha kadar uyumadan eğlenmişlerdi. Biz aksini söyleyip bildiriyi uzatınca neredeyse donup kalmıştı. Meğer bu arkadaş İstanbul'da Marksist kesimle ilişkiye geçmiş, kendilerini "Şivancı" olarak kabul eden kesimle çalışmaya başlamıştı..

İşte o kaygan zeminden bu günlere geldik..

26 Mayıs Direnişi emeği geçen tüm Kürtler'e ve Kürt Milleti'ne kutlu olsun.

2006-05-28

Sirac Bilgin

2006-05-28




Gorusunuz