Fırat'ın Kimliği, Sn Dicle'ye cevap (II)

Sn Dicle

Beni tartışmayı deri,nleştirmeye mecbur ettiğiniz için teşekkür ederim. Böylece forum iştirakçilerine kaliteli bir tartışmada, zıt iki kutbun, Kürt bir araştırmacı ve Türk olduğuna büyük ihtimal verdiğim bilgi donanımı iyi bir araştırmacının uygarca tartışabileceklerini gösterme fırsatı bulduk.

Konuya dönersek, Sn Dicle siz, arz ettiğim pek çok delil arasında "perhaps"lı birini öne çıkararak ve diğerlerini görmezden gelerek bir kurnazca davranmış oldunuz. Oysa "Perhaps" çoğu zaman bilimsel analizlerde en çok kullanılan sözcüktür. Çünkü bilimsel şüphecilik her zaman önde gelir. Ama kendiniz de sadece bir "sözlük" bilgisine aşırı fikse olmakta sakınca görmediniz. Bunu da kabul ediyorum. Şimdi bir adım daha atalım:

Buranun kelimesi, ki "Sumerce" olduğu bazı kaynaklarca iddia edilir, Ubaid Arkeolojik Kültür'ünü oluşturan bir hakın dilinden gelmedir. Bunu ortaya atanlardan biri Mallowan'dır (Mallowan, Mel; 1965 Early Mesopotamia an Iran, London, Thames and Hudson) Ayrıca aynı sonucu "William B. F. Ryan"da da bulabiliriz ("An Abrupt Drowning of the Black Sea Shelf," Marine Geology, 1997).

Fakat daha bilimsel bir çalışmayla, 1943'te Prof Benno Landsberger, Ubaid Kültürü'nün sahibi olan halkın dilini bulmuştu. Bu dile "Proto-Euphratian" demişti. Bu dilden Sumerce'ye "Eden", "Adam" gibi kelimelerin yanında Nehir adlarının, bu arada "Buranun=Eufrat=Ava Fıratê" adının da bu dilden Sumerce'ye geçtiğini ortaya koymuştu. Öte yandan kelime ödünç almanın yanında, Gwedolyn Leick'e göre "Eridu" Site'si Ubaid ve Halaf Kültürü'nü oluşturan Halklar'ın eseridir.
Clyde Winters şöyle yazıyor:

"The Halaf Cultural period ends with the arrival, circa 5300 BC of a new culture and, quite likely a new people: the so-called Ubaidians.

Named after the archaeological mound of al-Ubaid in modern Iraq, where their remains first excavated, the people of Ubaid culture expanded in time from the plains of Mesopotamia into the mountains. The culture of the Ubaidians, or the proto-Euphratians, as they are sometimes called, caused a hybrid culture to emerge in the mountains. This new cultural phase in Kurdistan comprised of the earlier Halafian heritage, superimposed by this new, but foreign influence. The Ubaid cultural ascendance predominated in most of Kurdistan and Mesopotamia for the ensuing 1000 years.

Of the language and ethnic affiliation of the Ubaidians we know nothing beyond the barest conjecture. However, it is they who gave the names 'Tigris' and 'Euphrates' to the primary rivers of Kurdistan...." (by Clyde Winters)..

Evet iki Arkeolojik Kültür, sıra ile Halaf ve Ubaidler Kürdistan'da yerleşmiş ve bilim adamlarının saptamalarına göre orada coğrafik mevkileri adlandırmış veya oradaki insanların taktıkları adları kullanmışlardır. Zaten mantık da bunu icap ettiriyor.

Burada yeniden kendi tezimize geliyoruz. Fırat'ın adı pereto'dan gelir ve Sumerian değildir, KÜRDİSTANİ'DİR..

2006-04-19

Sirac Bilgin

2006-04-19




Gorusunuz