Fırat konusunda Sn Dicle'ye cevap

Yazınızı okudum. Katılmadığınız konularda, aşağıda vereceğim link ve saptamaların yanında, 17 yıllık bir Avesta ve Zarathuştra araştırmacısı olarak, bir Kürd'e güvenmeli idiniz. Ama madem ille de Ferad'ı Samiler'e mal etme eğilimindesiniz, biz de aynı sahada top koşturarak delil yetiştirelim dedik. Lütfen bu delilleri çürütmeden yeniden eski yazdıklarınıza dönmeyiniz. Çünkü bilimsel tartışmada delil esastır.

İşte size bazı deliller:

Avestan (Old-Iranian) huperethuua "good to cross over," from hu- "good" + peretu- "ford,"
(From: http://www.absoluteastronomy.com/ref/euphrates)

Euphrates

O.E. Eufrate, from Gk. Euphrates, from O.Pers. Ufratu, perhaps from Avestan huperethuua "good to cross over," from hu- "good" + peretu- "ford." But Kent says "probably a popular etymologizing in O.P. of a local non-Iranian name" ["Old Persian," p.176].
(From online etymologi dictionary)

... ?????? ?? ??? ????? ??? ???? ?????? ???? ???? ??????? ?? ???? ??????? huperethuua ???. ...

Wort Euphrat ist die Griechische Version des Altpersischen Originals Ufrat. Auf Hebräisch und Aramäisch heißt es Prâth/Frot, auf Arabisch Al-Furat ??????, auf Türkisch Fırat und auf alt-Assyrisch Pu-rat-tu. Das persische Original Ufrat stammt vom Wort Huperethuua ab, was "gut zu überqueren" bedeutet. Das Wort Hu heißt "gu" und Peretu "Furt". Der sumerische Herrscher Gudea nannte den Fluss Buranun. In der Einheitsübersetzung der Bibel wird der Stom Eufrat genannt.
(From: http://www.user-network.com/wiki/Euphrat)
Language School Explorer - Information about Euphrates
Its name originates From Old Persian and Avestan (Old-Iranian) huperethuua "good TO cross over," From hu- "good" + peretu- "ford." [1] ...
www.school-explorer.com/info/Euphrates - 24k - Kompletterande resultat

....Ve benzeri yüzlerce kaynak..

Sayın Dicle,

Aryanların bölgede bulunmaları konusunda iki teori vardır:
-Birincisi; Aryanlar Ortadoğu orijinlidirler ve oradan Avrupa'ya göç etmişlerdir.

-İkincisi; Aryanlar Avrupa'dan MÖ 6000'li yıllarda Doğu'ya doğru göçe başlamışlar. Bu Proto-Aryan denilen halkın MÖ 4000'li yıllarda Urallar'da ilk kez at evcilleştirdiklerine dair bilimsel veriler hem ulaştığım kitaplarda ve hem de bilim dergilerinde yer alır. Pek çok araştırmacı, bu halkın daha MÖ 2000'li yılların ortalarında doğrudan doğruya Kafkas dağ silsilesindeki geçitlerden Güney'e indiklerini, "at terbiyesi" ile ilgili talimat belgesinden çıkarırlar. Bu arada Bilhassa Hurriler şimdiki Kürdistan coğrafyasının büyük bir bölümünde önce yerleşmiş sonra da egemenlik kurmuşlardır.

Bu konuda da ÅŸu yazarlara baÅŸvurulabilir:

Gernot, Wilhelm; The Hurrians,

Burrow, T; The Proto-indoaryans, in the JRAS, 1972

Macqueen, JG; The hittites, 1975
Daha kaynak istenirse arşivimde uğraşmam gerekir, ama bir dereceye kadar bunlar yeterlidir sanırım..

2006-04-18

Sirac Bilgin

2006-04-18




Gorusunuz