Yazilarim / Yankilar



Avesta I Vendidad

Bir kitap

Batili Bilim Adamlari Avesta'yi incelerken yine de -bilgi eksikliginden olsa gerek- Kürtçe'yi hesaba katmamak suretiyle gözardi edilemez bir hata yaptilar.

kekuyon.com

12.08.2007, xelkedondurma.com

Avesta denilen dev yapita sahip çikma hakki olan tek halk, yani Kürtler, bu yapita en uzak bir noktadan, basbayagi bir yabanci gibi bakiyorlar. ”Bu eser Kürtler'in atalarinin malidir” gibi tümceleri sözde de olsa tekrarlayan Kürt Insani'nin -en asagisindan bir kesimi- özde bu söylediklerine inanmiyor. Onlar içten içe kendilerini kemiren bir süphenin tutsagi olmuslardir.

Aryan Mitolojisi ve bu mitolojinin Med Kolu ile ilgili çalismalarimda bu kez en önemli kaynak kitap niteligindeki Avesta'yi, çesitli Ingilizce kopyalarini karsilastirarak tercüme edecek ve yorumlayarak okuyuculara sunacagim. Kürtler'in uzak atalarinin mitolojik degerlerini aktaran kaynaklardan kismen yasayabileni olan Avesta Külliyati'ni size tercüme ve yorumlari ile birlikte sunmakla; artik ”kolay ulasilir kaynak sikintisi”na da son vermeyi umuyorum. Çünkü Avesta, Med Mitolojisi söz konusu oldugunda en önemli kaynaktir ve tek önemli kaynaktir. En önemli kaynaktir; çünkü direkt olarak Medyali birilerinin, yani Medyali Rahipler'in; Magular'in bir eseridir. Avesta bu özelligi ile, mitolojiyi dolaysiz olarak ve birinci elden vermek gibi paha biçilemez bir degere sahiptir. Zerdüstiler'in bu Kutsal Kitabi, Med Mitolojisi'ni veren tek önemli kaynaktir, çünkü Medler; bir devlet halinde ortaya çiktiklari devrin kültürel veya dinsel yapisina isik tutabilecek önemli ve tarihi degeri olan heykel, kaya yaziti, kervansaray vs gibi eserleri ya birakmamislar ya da Onlarin alinterleri ile ortaya koyduklari böylesine degerli eserler halen yer altinda yatmaktadir...(M. Sirac Bilgin)

Kaynak:

http://www.xelkedondurma.com:80/cand/pirtuk/avesta.htm